Blogg

Inbrotten ökar - det här bör du tänka på

22 feb 2018

Det sker allt fler inbrott, framför allt i villor och småhus. Det är i storstäderna det ökar mest, framför allt i Stockholms län där inbrotten ökat med 78 procent mellan 1997 och 2017. Nyligen presenterad statistik visar också att ökningen fortsätter. Bor du i Solna löper du 4,6 procents risk att drabbas av inbrott under ett år, jämfört med en risk på 1procents risk i landet generellt.

Att drabbas av inbrott är obehagligt, kanske är kränkningen och den olustiga känslan av att någon varit inne i ens bostad – ibland till och med medan man var hemma – värre än förlusten av vad nu än tjuven fått med sig. Den känslan kompenserar inga försäkringar för. Det bästa är i stället att intala sig att det är sånt som händer, det råkade bara vara ditt hus som tjuven tog sig in i och det är ingenting personligt riktat mot dig.

Gör det svårt för tjuven

Intervjuer med gamla inbrottstjuvar brukar göra klart att det egentligen inte finns något sätt att stoppa tjuven med säkerhetsutrustning. Vill tjuven in tar han sig in i alla fall. Dock finns det vissa saker som gör att han hellre väljer att annat hus. Finns gallergrind för dörrar och fönster är det lättare att ge sig av till ett annat hus där det är lättare att forcera. Även om tjuven kan ta sig in väljer han hellre att spendera den tid det tar med att samla på sig grejer inne i huset.

Att ha tänt i huset fats man är bortrest kan vara bra, även om tjuven brukar ringa på, och om ingen öppnar tar de sig in. En inbrottstjuv brukar ganska enkelt se igenom knep som timer för belysning, blomvattning, posthämtning och dylikt. Det som däremot kan vara aktivt kan vara att ha mycket belysning i trädgården, gärna rörelsestyrd så att tjuven så att säga fångas i sökarljuset. Sådant kan skrämma iväg en tjuv kvickt, särskilt i ett område med många omgivande hus och ögon som kan se en.

Gallergrindar och säkerhetsdörr

Rejäla gallergrindar och galler för källarfönster och bakdörrar är en mycket bra metod för att få tjuven att välja ett annat hus. De är inte omöjliga att forcera, har tjuven kraftfulla verktyg tar det ungefär tio minuter att forcera en gallergrind, men då vet tjuven att det kommer att låta fruktansvärt mycket och att risken att bli upptäckt är mycket hög. En säkerhetsdörr står också emot inbrott väl men man bör också tänka på bakdörr, källardörr och fönster och inte förlita sig enbart på en säkerhetsdörr vid entrén. Ett hus är inte mer inbrottssäkert än sin svagaste punkt. Därför ska du läsa mer här.

Fönsterlås

Ett fönsterlås kan hindra tjuvens framfart ett tag. Det är inte lika effektivt som galler, emn om tjuven måste krossa en stor del av rutan och dessutom lirka upp ett lås från utsidan hindrar det honom betydligt. Vill man inte ha fönstergaller är detta den näst bästa lösningen.

Inbrottslarm

Ett bra inbrottsalarm är avskräckande, dock kan moderna tjuvar lätt koppla sig förbi ett inbrottslarm. Då är det bättre med det mänskliga larmet Grannsamverkan. Att hålla koll på varandras hus är en enormt effektiv metod för att upptäcka inbrottsförsök, och ett enkelt SMS till grannen när man upptäcker mystiska personer eller fordon kan hjälpa till att sätta fast en tjuv, eller kanske skingra ett missförstånd.

Försäkringar

Bara 4% av alla anmälda inbrott leder till en fällande dom, så det du blir av med kommer d antagligen aldrig att se igen. Därför är det viktigt att du ser till att du är rätt försäkrad. Många försäkringsbolag har regler för hur bra ditt inbrottsskydd måste vara för att du ska få ut pengar från din försäkring. I många fall är gallergrind eller säkerhetsdörr ett måste. Inbrottslarm kan vara ett krav. Har du värdesaker hemma som du absolut inte vill bli av med och inte kan ta med dig när du reser bort, kan en bra lösning vara att lägga dem i ett bankvalv. En annan lösning är att ha ett kassaskåp eller ett säkerhetsskåp i bostaden. Ett svårforcerat säkerhetsskåp är ingenting som den genomsnittlige tjuven kommer att försöka ge sig på, så där ligger sakerna säkert.

Tillhör inte tänderna kroppen?

16 feb 2018

Vi föds alla olika och vi har olika genetiska förutsättningar att anpassa våra liv efter. Vissa är starkare rent fysisk, andra har en starkare mentalitet, en tredje person kanske är smartare än den fjärde. Olikheterna är det som i många fall skapar ett bättre samhälle. Lär vi oss att dra nytta av varandras styrkor snarare än att peka på alla svagheter så har vi kommit en bra bit på väg mot en bättre värld. Det vi tänkte titta på här är dock ett problem som i allra högsta grad missgynnar de som har en liten plånbok.

är det verkligen rimligt att du som föds med sämre tandstatus ska betala väldigt mycket mer pengar i tandläkarkostnader än vad en person med bättre tänder får göra. Vi kan inte påverka det genetiska lotteriet och därför borde också systemet ses över. En tandläkare ska alla kunna besöka - oavsett storlek på plånboken

Vi ska tala om tandvård och vikten av att kunna besöka en tandläkare utan att den egna ekonomin åker på en riktig käftsmäll. Vad händer om du bryter ett ben eller en arm? Om du är ute och går i Solna, halkar på en isfläck och känner att handleden förmodligen har gått av - hur ser lösningen ut? Jo, du åker till akuten, du kanske får sitta och vänta någon/några timmar och därefter så opereras du och inom loppet av några månader så är du tillbaka i god vigör igen. En operation som vi samtliga finansierat genom vår skatt. Men, vad händer om fallet slutar med att du slår ut dina tänder - vad sker om du saknar en olycksfallsförsäkring - då du är ute och promenerar i Solna. Det kommer att kosta dig väldigt mycket pengar att besöka en tandläkare och få nya tänder insatta. Det är också den orättvisa vi vill ska ta lite mer plats i debatten.

En tandläkare borde bekostas på samma sätt som en kirurg

I vårt exempel skedde en olycka och där kan en tandläkare bekostas via en olycksfalls/hemförsäkring. Men, vad händer om tänderna i fråga kommer som en följd av sämre genetik? Där tvingas en person betala för, så att säga, det genetiska, dentala arvegods som vandrat i släkten genom generationer. Orättvist, enligt oss. Ingen ska behöva betala dyra pengar för en tandläkare i exempelvis Solna enbart för att man fötts med sämre tänder än någon annan. Två saker fungerar som argument mot vår tes:

  1. en tandläkare har egen prissättning. I synnerhet i Stockholm så finns en varierande prisbild och detta som en följd av konkurrensen. Man har större chans att hitta en prisvärd tandläkare om det finns ett större urval av verksamma sådana. Men, det finns också flera tandläkare där vars priser verkligen kan diskuteras.
  2. vi har fri tandvård i Sverige. Fram till dess att man fyller 23 år så har vi vår tandvård bekostad av staten; något som gör att man kan besöka en tandläkare och korrigera alla sina problem utan kostnad. Efter att man fyllt 23 så har vi tandvårdsstöd av varierande storlek också. Det är bra - men vi anser att det inte är tillräckligt.

Kort och gott: i och med att tandstatusen till stor del beror på genetiken så borde också kostnaden för en tandläkare baseras på de egna förutsättningarna. Det är inte rimligt att en person ska betala extremt mycket pengar medan en annan - trots minimal tandskötsel - inte behöver betala någonting. Som det är idag så ler tandfen enbart mot några få utvalda.

Exempel på privat tandvårdsklinik: https://www.tandläkaresolna.nu.

Skam och komplex står i vägen för utvecklingen

15 feb 2018

Att lida av ett komplex innebär att man är hämmad av sig själv, sina egna tankar och att man ständigt går omkring med handbromsen i. Detta oavsett vad det handlar om också. Ta bara en sådan sak som att ha för mycket hårväxt på sin kropp. En riktig icke-faktor för den som inte har det - men ett ok att bära för den som faktiskt haft otur att födas med den genetiken.

Det kan handla om att inte våga klä sig som man vill, det kan hämma sexlivet och det kan i övrigt skapa en person som blir mindre frigjord och mindre benägen att ta steg som skulle vara främjande för utvecklingen. Allting hänger ihop.

Det är också därför som man måste se plastikindustrin med lite andra glasögon än vad man normalt gör. det är lätt att stå på barrikaderna och skrika om fåfänga då någon opererar läpparna eller brösten, lyfter rumpan eller ansiktet eller - som i det här fallet; genomföra en hårborttagning med laser.

Allt är inte svart eller vitt. Vad händer om den kvinna som opererar sina bröst får så pass bra självförtroende att hon börjar ta tag i olika saker som hon tidigare varit rädd för. Vad händer om mannen med hårig rygg i Stockholm genomför en hårborttagning med laser och i och med detta tar steget, vågar dejta och skaffar sig den familj han alltid drömt om.

Man får aldrig låta förutfattade meningar stå i vägen för viktigare saker. För dig kanske det handlar om fåfänga - för en annan person så handlar det om ett självförverkligande som tar bort skam, komplex och som i slutändan leder till en mer komplett människa.

Hårborttagning med laser är både för män och kvinnor

En talande sak gällande en av de behandlingar vi ovan nämnde är att den är jämlik i sin framtoning. Generande hårväxt drabbar såväl rik som fattig och kvinnor och män; områden där hår växer kan handla om ryggar, ben, bikinilinjer, underarmar, axlar och rumpor. Kort och gott: hår kan växa - i stor omfattning - överallt på kroppen. En hårborttagning med laser fungerar oavsett var. Och: den är permanent.

Vi kan beskriva hur förloppet ser ut. Du har problem med att hår växer på din rygg och du skäms så pass mycket över detta att du inte kan ha på dig en t-shirt. För att slutligen komma till bukt med detta problem/komplex så besöker du en klinik i Stockholm, genomför en konsultation där du bedöms som en lämplig kandidat för att genomföra en hårborttagning med laser.

Denna går till så att man - förenklat - med hjälp av starkt, rött ljus bränner bort hårrötterna. Det röda ljuset absorberas av hårets pigment och leds därefter ner i hårsäcken som alltså bränns upp. En behandling är inte nog - för att resultatet ska bli permanent så krävs det mellan 4-6 stycken behandlingstillfällen; samtliga dessutom med en vila på omkring sex veckor mellan varje. Efter den sista behandlingen på kliniken i Stockholm så är din rygg inte längre hårig - och den kommer heller inte att bli det i framtiden.

Vi lämnar alla förutfattade meningar där de hör hemma i fortsättningen, eller hur? Rakt ner i papperskorgen. Behöver en människa hjälp så ska också hjälp ges - oavsett i vilken form den kommer.

Bergvärme är bättre för vår miljö

31 jan 2018

I Sydney igår så uppmättes en temperatur om 47.5 grader celcius. I New York så fick man en nyårshelg som var kallare än någonsin. I Sverige så utfärdades en klass-2-varning i Jämtland, Härjedalen, Västernorrland och Gävleborgs län. Samtliga dessa händelser kan ses som enskilda incidenter, som slumpens skördar och som oturliga sammanträffanden. Eller också så kan man välja att se dessa som annat än isolerade händelser och som en del av någonting större - som en effekt av hur vi lever.

Den globala uppvärmningen är en fråga som börjar glida oss ur händerna på allvar. Vi har snart passerat den kritiska punkten då vi inte längre kan påverka positivt utan där vi måste leva med konsekvenserna av våra dåliga val. Än värre är att våra barn och framtida generationer kommer att få ta del av detta arvegods.

Vi måste agera och vi måste göra detta på egen hand. Vi har alla val att göra och vi kan påverka miljön positivt genom att förändra vårt sätt att leva. Hur bor du och hur kan du förändra detta boende till ett bättre, mer miljövänligt sådant?  En av de mest påtagliga förändringarna du kan göra är att byta energibrunn och i synnerhet till bergvärme. Vi ska förklara varför.

Så fungerar bergvärme i Stockholm

Bergvärme handlar om att ta tillvara på solenergi som samlats i berggrunden. Skulle du ha rätt förutsättningar för bergvärme till ditt hus i Stockholm så kommer du att ha grön energi som ger avsevärt mycket mindre utsläpp. Om vi säger att du i nuläget har fjärrvärme så kommer ett byte till bergvärme att ge 97 % lägre utsläpp av Koldioxid. För en stad som Stockholms så skulle bergvärme göra en enorm skillnad - för en stad av exempelvis Pekings storlek; det går knappt att beskriva.

Svårigheten ligger i sakens natur; alla har inte rätt förutsättningar rent geologiskt för att använda sig av bergvärme. Dessutom så kostar det pengar att borra efter denna energibrunn. Där är den stora anledningen till varför många - även om de har rätt förutsättningar - avstår från att använda sig av bergvärme.

För dig med hus i Stockholm så kan det kosta mellan 80-110.000 kronor att borra efter bergvärme, köpa en bergvärmepump och få denna installerad. Till vilken nytta, tänker många - bara för att få en bättre miljö?

Du tjänar pengar på bergvärme

Det viktigaste argumentet till varför man ska installera bergvärme blir förmodligen istället ett ekonomiskt sådant: du kommer att tjäna pengar på det i slutändan. man brukar räkna med att det tar ungefär tio år innan den initiala investeringen har uppnåtts och man kan börja räkna hem pengarna. Då det kommer till bergvärme så kan du nämligen se att din kostnad för uppvärmning och energi kommer att sänkas med upp till 80 % - varje år.

Det är förmodligen den summan som kommer att få folk i Stockholm att ta steget mot bergvärme. Och; det är inget fel i det - kan man både tjäna pengar och göra miljön en tjänst så är det att anse som två flugor i en och samma smäll.

Vilket språk talar din målare?

30 dec 2017

Den globalisering vi ser idag är ur många avseenden väldigt positiv; världen har blivit mindre, mer öppet och vi ser att Europa - på många sätt - är mer enat. Det är bra. Men, det finns även baksidor av medaljen, baksidor som på sikt kan komma att drabba oss i Sverige väldigt negativt. i synnerhet inom byggbranschen. Alla känner väl någon som arbetar som exempelvis målare, som snickare, som rörmokare och så vidare.

Det talande i detta - och dit vi vill komma - är att Sverige är mitt i en högkonjunktur; vi bygger mer bostäder, vi expanderar och sysselsättningen är hög. Inom byggsektorn - i synnerhet i Stockholm fullkomligt skriker man efter arbetskraft. De stora drakarna får in jobben med att bygga nya bostäder, de tar in mindre underentreprenörer som i sin tur kan anställa fler personer. Idel positiva saker - om det inte vore för den svarta arbetskraften.

Det sker lite för dåliga kontroller på byggen i Sverige. Det kan alltså finnas ett scenario där en stor entreprenör tagit in en mindre målerifirma; en målerifirma som enbart har utländsk arbetskraft och där flera av dessa målare i Stockholm också arbetar för svarta löner - låga sådana.

Viktigt med lika löner för målare i Stockholm

Det mesta handlar om pengar. Skulle en svensk firma - med enbart svenska målare - lämna ett anbud på samma jobb så skulle deras offert vara väldigt mycket dyrare. Detta då en svensk målare jobbar mot kollektivavtal och har ett helt annat värde. Förstå oss rätt - alla är lika värdefulla; men vi värderas olika.

“ Det krävs hårdare kontroller. Den svarta arbetskraften måste försvinna. Dessutom så ska en utländsk målare tjäna lika mycket som en svensk - lönedumpning är en väldigt farlig utveckling som inte för någonting positivt med sig “

Kan en polsk målare åka till Sverige och höja sin lön markant jämfört med lönen i Polen så kommer han också att göra så - skillnaden är att den nya lönen är avsevärt mycket lägre än vad en svensk målare skulle tjäna vid samma arbete i Stockholm. Två faror syns direkt:

  • En svensk målare blir sysslolös. Vad händer då högkonjunkturen ebbar ut? Just nu får de flesta inom byggsektorn uppdrag - men vad händer då mer konkurrens uppenbarar sig? Troligt är att en större entreprenör även så kommer att välja med plånboken snarare än att ge en, dyrare svensk målare uppdrag.

 

  • Lönerna sänks. För att en svensk målare ska kunna konkurrera med en utländsk målare så kommer lönanspråken behöva sänkas. Något som knappast är välkommet hos alla familjer i Sverige.

Den enda lösningen som finns, enligt oss, är lika lön för lika arbete. En målare, oavsett härkomst, som arbetar i Stockholm ska tjäna lika mycket som en svensk. Till detta krävs hårdare kontroller. Den svarta arbetskraften - som påminner mycket om ren människohandel - måste försvinna. Först då kan vi njuta frukterna av den fria rörlighet som det nya Europa fört med sig.

Vad är LVU?

22 nov 2017

Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga, ofta förkortat LVU, är en lag som behandlar tvångsomhändertagande av barn och unga upp till 18, i vissa fall 20 års ålder. Föräldrar till barn som tvångsomhändertas har i domstol rätt till ett offentligt biträde, en advokat som företräder en själv och barnet. Man har även rätten att utse advokat själv.

Kriterier för omhändertagande

För att ett barn ska tvångsomhändertas enligt LVU krävs antingen att den unges hemförhållanden är så pass dåliga att den unges hälsa eller utveckling kan skadas, eller att den unge genom eget agerande, till exempel missbruk eller prostitution, utsätter sig för psykisk eller fysisk skada.

Det är socialtjänsten som gör den utredning som ligger till grund för ett tvångsomhändertagande. Man skickar därefter in en ansökan om omhändertagande till förvaltningsrätten som tar ett beslut. Om socialtjänsten anser att omhändertagandet bör ske akut kan man låta barnet omhändertas och inom en vecka skicka in en ansökan till förvaltningsrätten.

Ett tvångsomhändertagande kan utgöra ett stort trauma för den unge, och denna faktor bör också vägas in vid ett beslut. Det är en mycket svår balansgång socialnämnden har att gå, och det är svårt att få fram klara fakta gällande hemförhållanden och den unges välbefinnande. Det gör att många utredningar har brister, och är man en förälder som fått sitt barn omhändertaget på det man själv tycker är felaktiga grunder har man mycket att vinna på att anlita en advokat man har förtroende för.

Rättegång

När förvaltningsrätten fått in en ansökan om omhändertagande kallar man till en muntlig förhandling med alla parter. Vardera föräldern och även den unge har rätt till ett offentligt biträde, alltså en advokat som företräder en. Om barnet är under 15 år är det offentliga biträdet dess ställföreträdare och har att ta ställning till vad som är bäst för barnet och agera utifrån detta.

Placering

Till att börja med placeras den unge i ett jourhem i väntan på förvaltningsrättens beslut. Tar rätten beslut om placering av den unge ska denne placeras i ett familjehem utsett av socialnämnden. Det finns olika typer av familjehem beroende på barnets historia och problematik, exempelvis finns speciella ungdomshem för ungdomar med missbruksproblem.

Under tiden den unge är tvångsomhändertagen är det socialtjänsten som har ansvaret för vårdnaden i stället för den unges ordinarie vårdnadshavare. Socialtjänsten ska minst var sjätte månad följa upp beslutet och se om vården ska fortsätta eller om omständigheterna ändras. Denna halvårsvisa uppföljning ska pågå tills barnet fyllt 18 år.

Läs mer här

Den ensamma, vita gärningsmannen

16 nov 2017

Det är skillnad på brott och brott och hur de behandlas. En masskjutning i USA likt den i Las Vegas framställs som ett dåd av en förvirrad spelare vars egentliga motiv är höjt i dunkel. Han som var så snäll, han som gick i kyrkan och han som hade familj, barn och goda vänner. Hur kunde han? Djupare än så blir det inte; man avfärdar det hela som ett vansinnesdåd - ett tillfälligt hjärnsläpp i en annars frisk hjärna.

Vi föreställer oss att det istället varit en svart man som kramat om avtryckarna på alla dessa vapen och tänker oss den efterföljande rapporteringen kring dådet. Terror! Skydd! Något måste göras! Det är dags att ta tag i muslimfrågan! IS! Bygg muren!

Vi hade drunknat i löpsedlar än idag. Varför är det så och hur kan man förändra bilden av olika typer av terrorbrott? varför blir den vite terroristen alltid den ensamme galningen medan den färgade mannen alltid har kopplingar till någon religiös, fundamentalistiskt organisation?

Äsch, det där gäller bara USA . I Sverige är vi mer neutrala och nyanserade i vår bevakning; vi tar inte bladet från munnen förrän alla fakta ligger på bordet och vi hänger oss definitivt inte åt några stereotyper i den mediala bevakningen. Inte?

Den mörka, organiserade terroristen

Kommer ni ihåg den mörkhyade mannen som spred skräck i Malmö för några år sedan där han, med mörkret som skydd, gick omkring och sköt vita personer då han ansåg dessa utgöra ett hot mot hela samhället. En mörkhyad vigilante som, stärkt av hejarop från diverse ljusskygga hemsidor, kunde ta lagen i egna händer, utföra de gärningar som polisen - och samhället - borde tagit tag i för längesedan?

Så klart att ni inte gör. Den mannen existerade inte. Det gjorde däremot en vit man som spred samma skräck - men bland de mörkhyade invånarna och där han så småningom kunde gripas och ställas inför rätta. Namnet var inte Ashmed, Ali eller Tareq - han hette Peter. Rapporteringen från media blev också därefter. Han avfärdades som psykisk sjuk, han var en ensam galning och han agerade helt på egen hand. Man glömde liksom bort att denne Peter var en aktiv man på diverse sidor innehållande högerextrem propaganda och hämtade både mod och inspiration därifrån.

Ponera att det motsatta skett och scenariot varit likt det vi beskrev ovan istället. Förmodligen hade denne ensamme galning varit en del av någonting större, någonting farligare och någonting som måste bekämpas hårdare.

Är vi verkligen helt neutrala vid vår rapportering och kan vi verkligen säga att vi alltid lämnar stereotyperna därhän? Samhället skulle tjäna på att en objektivare bild och där man vågar kalla saker för vad de verkligen är. En terrorhandling är en terrorhandling - även om en det är en vit man som håller i vapnet.

Metoo öppnar dörrarna

16 nov 2017

Det började som en skakning på nedre däck. Harvey Weinstein, en amerikansk filmproducent (känd från att ha producerat bland annat Pulp Fiction) blev anklagad för att systematisk ha förgripit sig på kvinnor och utnyttjat sin maktposition för att få sexuella tjänster utförda. En kvinna klev fram - och fler följde hennes fotsteg; till slut så var bollen i rullning och det visade sig att Weinstein följt detta mönster under flertalet år. En sexuell predator som med maktens medel kunde ta sig friheter, utnyttja kvinnor i underläge och som från sin piedestal var onåbar från angrepp.

“Säger du något om detta så är du slut som skådespelare”. Tystnadskulturen visade sig vara hans främsta skydd. Alla - har det i efterhand kommit att visa sig - visste något; men ingen ville blåsa i visselpipan då ljudet från denna skulle göra dem till en paria.

Då murarna väl rämnade så kunde ingenting rädda honom och svallvågorna kom att skaka hela världens länder. Harvey Weinstein var inte ensam. Långt därifrån. Det som skedde var nämligen att en kampanj på sociala medier föddes och där kvinnor över hela världen kunde samla sina berättelser om sexuella övergrepp under hashtagen Metoo.

En kampanj som visade att detta inte var något enskilt problem för Hollywood - det var ett problem för varje arbetsplats och egentligen för varje social situation. Ett problem som i det stora hela stavas män och makt - två saker som, har det visat sig, inte bör vandra hand i hand. Men, som alltid har gjort det och som alltid kommit undan med de friheter som kommer med makten.

Det har varit okej att tafsa, det har varit okej att använda sin maktsituation för att nå sina mål, det har varit okej att nedvärdera, förminska och trycka ned kvinnor/tjejer för att stärka sin egen position. Metoo har visat att detta sker överallt och att detta kommit att ställas fram i solen har medfört att män börjat falla. Tungt.

Metoo skakar Sverige

I Sverige har diverse mediaprofilers, journalister, skådespelares, regissörers, juristers, komikers och producenters förehavanden kommit upp till ytan och det har så sakteliga börjat rensas i leden. Det värsta är att så många vetat och att många personers maktmissbruk varit lite av en allmän kännedom på respektive arbetsplats.

“Passa dig för honom. Gå aldrig ensam till hans kontor. Säg inte ifrån “. Varningslamporna har blinkat i illrött, men ingenting har skett - förrän nu. I en perfekt värld så hade Metoo-kampanjen ägt rum för längesedan och många kvinnor har sluppit blivit utnyttjade.

Skillnaden nu mot då är att man kan använda kraften som finns i de sociala medierna. Man kan göra sin röst hörd och man kan förstärka denna röst genom att samla vittnesmål gemensamt. Ensam är tyvärr inte stark, ensam är obekväm, ensam är jobbig och ensam blir sällan befordrad - många däremot: där kan berg vältas.

Det ska blir synnerligen intressant att följa hur följderna av Metoo blir och det ska bli väldigt spännande att se hur många manliga “genier” som blir ställda framför schavotten. Kan detta leda till att våra strukturer förändras och att patriarkatet skakas i sina grundvalar? Låt oss hålla tummarna. Det är dags för en förändring.