Ingen är rasist i Sverige

Just nu pågår det en kampanj från en rad mäktiga opinionsbildare där man vill släta över och förneka att det existerar någon rasism i Sverige. Man menar att det finns få övertygade rasister, att det är ett perifert problem och att det råder en hysteri kring rasism. Det ligger självklart en agenda bakom detta, men det handlar också om bristande kunskap. Det är hög tid att reda ut begreppen.

Ingen är rasist i Sverige. Eller jo, det finns några enstaka rasister. Men det handlar mest om några missförstådda arbetarklasskillar som haft en tuff uppväxt. Sverigedemokraterna är definitivt inte rasister, de säger bara lite dumma saker på fyllan. Deras väljare är inte heller rasister, de är missnöjda och vill bara lyfta problemen med invandring. Det är ändå 2014, rasbiologerna är borta och ingen tror väl att vi är annat än människor?

Så brukar det låta så fort man diskuterar rasism. Det fasansfulla R-ordet som får diskussioner att spåra ur totalt. Kan vi inte kalla det främlingsfientlighet istället? Eller kanske invandringskritik? Måste vi kalla det något alls? Det finns ju ändå inga rasister i Sverige. Jag har slagit upp ordet rasism i ordboken och det stämmer inte överens med vad du kallar rasism. Rasism är när man mäter skallar och inte när du stoppas av Polisen på grund av ditt utseende, eller när du har svårare att bli kallad till jobbintervju på grund av ditt namn. Det där är bara fördomar, och otur.

Det skulle vara så otroligt befriande ifall man konstant slapp förklara hur modern rasism ser ut. Tvingas påbörja varje diskussion om ämnet med att gå igenom begreppets utveckling och vad det innefattar för människor som verkar ha fått all sin kunskap om rasism från Tintin i Kongo. Ja, det finns övertygade rasister som tycker vi ska skilja på människor baserat på gener, hudfärg och annat härligt från tredje riket. Nej, alla som sorterar bort människor på grund av att de har utlandsklingande namn eller en annan religion än vår svenska kombination av kristendom och ateism är inte ideologiska rasister. Men de agerar rasistiskt och de upprätthåller en rasistisk struktur.

Det är där det brister för de flesta. Man behöver alltså inte ha svastikor intatuerade och Mein Kampf på nattduksbordet bara för att man gör eller säger något rasistiskt. Strukturer fungerar inte på det sättet, de bryr sig inte om vad du hade för intentioner. Det är bara konsekvenserna som räknas. På samma sätt kan jag bidra till att upprätthålla könsmaktsordningen när jag agerar sexistiskt, då hjälper det inte hur mycket jag kallar mig för feminist. Strukturer är blinda, tysta och påverkar oss alla. De arbetsgivare som sållar bort ansökningar med utlandsklingande namn behöver inte vara medvetna om att de gör det, de kan helt enkelt agera utifrån vad samhället tränat dem att göra. Likadant är det när kvinnor sållas bort.

Vi kan inte ha en informerad och realistisk diskussion om rasism när så många fortfarande tror att det enbart handlar om ifall man heilar på stan. Sluta noja över vem som är eller inte är rasist, förstå att det finns rasistiska strukturer, en maktordning, som är större än individen och börja arbeta för att göra Sverige fri från den. Om nu rasism är ett så litet problem som vissa verkar tro så kommer det gå fort.

 

Denna text publicerades även i Dagens ETC i Juni 2014.

4 reaktion på “Ingen är rasist i Sverige

  1. Adam Johansson

    Wow! Alla Sveriges tidningar borde publicera detta! Men du kan behöva lägga till ett stycke för de som inte är begåvade nog att fatta budskapet. Skriva i klartext: Rasism är att sålla bort den arbetssökande som har ett utländsktklingande namn. Det är en rasistisk struktur som vi alla måste arbeta aktivt med för vi är i många fall rasistiska och upprätthåller rasistiska strukturer omedvetet. Vi kan aldrig acceptera en rasistisk handling bara för att den gjordes omedvetet. Du får betala fortkörningsböter om du trodde att det var 90-väg när det egentligen var 80-väg. Du är skyldig att lämna ifrån dig den cykel du köpte i god tro då den visat sig vara stulen. Du gör en rasistisk handling när du sållar bort en arbetssökande enbart på grund av att du inte gillar dennes namn. Du gör en rasistisk handling när du inte vill att din ort ska låta människor få bosätta sig där enbart på grund av från vilket land de kommer ifrån. Rasism är inget litet problem i Sverige.

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>