Rimlig reaktion

Svenska Dagbladet har försökt att få tidningen Galago att sluta skämta om deras ledarskribent Per Gudmundson, i och med detta har de också polisanmält mig.

Anmälan bygger på att jag på twitter kommenterat ett uppenbart skämt från Galago där de “kräver” dödstraff för Gudmundsson. Jag tycker att det nu kan vara viktigt att lyfta fram några punkter i all sin enkelhet:

– Svenska Dagbladet motiverar viljan att lyfta fram mig med fullständigt namn är att jag har politiska uppdrag. Jag har dock idag inga politiska uppdrag.- Man använder också som motiv “allvaret i tweetens innehåll”. Denna uppfattning har man trots att jag direkt själv påpekat att tweetens innehåll var just ett skämt, vilket också framgår i de skärmdumpar jag fått av Svenska Dagbladet.- Jag har ännu inte mottagit någon anmälan från polisen, den ska enligt uppgift ha lämnats in igår. Anmälan gjordes alltså inte i samband med att det upplevda dödshotet fälldes, utan i samband med att Galago frias av Justitiekanslern.

Svenska Dagbladet lyfter också fram att tweeten är extra allvarlig då jag ska vara del av en miljö som “inte är främmande för våld”. Jag undrar stilla om man med detta menar Twitter, min hemstad Eskilstuna, eller bygger på tidningens uppfattningar om personer som engagerat sig politiskt inom vänstern.

– Jag vill även lyfta fram det faktum att Justitiekanslern som har utrett anmälan från Svenska Dagbladet tydligt har påpekat för dem att det inte råder något tvivel om att det ursprungliga inlägget från Galago rör sig om ren och skär satir, skyddad under Tryckfrihetslagen. Detta tycks dock inte påverka tidningens vilja att fortsätta driva frågan, men nu mot mig istället.

För att förtydliga vad det hela handlar om publicerar jag härmed dialogen (klicka här för att se den i helhet), skickad till mig i form av skärmdumpar från Informationschefen på Svenska Dagbladet:

Kawa Zolfagary: Skriver om Gudmundsons öppna främlingsfientlighet i senaste ledaren och blir så jävla förbannad på idioten.

Johannes Klenell: Har du bett om att få nya numret? Ett av våra krav är Per Gudmundssons avrättning.

Kawa Zolfagary: Mailat men inte fått svar ännu. Rimligt krav!

Kawa Zolfagary: Angående föregående tweet: Innan ni springer till bloggen för att skriva om ”extremvänstern”. Det var ett skämt!

Att Svenska Dagbladet menar att denna dialog är ett underlag för att ställa mig inför rätta för dödshot anser jag vara mest beklagligt. Huruvida det är roligt eller inte kan diskuteras, men huruvida det är ett dödshot eller inte bör rimligen vara rätt solklart. Jag förstår att ironi och sarkasm sällan gör sig bra i textform. Jag tycker att alla har rätt att bedriva satir, kommentera satir och ser väldigt negativt på en utveckling där polisanmälan används som ett verktyg för att visa misstycke.

Jag hoppas att Svenska Dagbladet snart ska finna det felaktiga i sitt eget agerande.

5 reaktion på “Rimlig reaktion

 1. André

  SvD är inte sena med att justera lite i historien.
  Igår var artikelrubriken ”Serietidning-kräver att SvD:s ledarskribent skjuts” och idag: ”Seriemagasin uppmanar att SvD:s ledarskribent skjuts” (samma länk dock).

  Att i artikeln enbart citera ”skjut Per Gudmundson” är dessutom quotemining av rang.
  Inte riktigt en seriös journalistisk publicering.

  Svara
 2. Hans Ahlborg

  SvD är patetiska i sitt agerande och man borde nog ha lite intern granskning av vad det man själva publicerar… Gudmunssons artikel var det mest genomskinligt brunskjortiga jag läst på den här sidan av Politiskt Inkorrekts Foliehattsmänniskor…

  Svara
 3. Pingback: Per Gudmundson behöver få sig ett skjut « antropomorf

 4. Dreadnallen

  Tack för förtydligandet! Med facit i hand blir det än mer uppenbart att Svenska Dagbladets drev mot Per Gudmundsons motståndare rimligen inte kan bygga på ett missförstånd, utan snarare ingår i en medveten strategi att vrida debatten för att om möjligt få med sig opinionen i den smutskastningskampanj mot utlandsfödda svenskar som Gudmundson företräder.

  Håll fanan högt. Låt inte idiotin segra!

  Svara
 5. Pingback: Gardell twittrade att han ville döda reporter på SVT

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>