Vad är en våldtäkt?

Jag vill varna för att denna text innehåller beskrivningar av sexuella övergrepp.

Idag blev det klart att Julian Assange får asyl i Ecuador. Det innebär, som det verkar just nu, att han inte kommer att förhöras angående våldtäktsanklagelser i Sverige. Det är mycket beklagligt då jag anser att ifall man anklagas och kallas till förhör så bör man infinna sig och utredas så att man antingen kan bli åtalad eller friad från misstankar. Men det är inte det jag är intresserad av att diskutera just nu, istället är det ett fenomen jag stött på när man pratat om Assange som är intressant. Det verkar som att väldigt många faktiskt inte vet var gränsen för våldtäkt eller sexuella övergrepp går. Särskilt män verkar ha extra svårt med detta. Men det är inte så konstigt.

Varför är det inte konstigt då? För att vår kultur lär män att det är okej att begå övergrepp mot kvinnor.  En artikel i The Guardian med rubriken ”What do lads’ mags and rapists have in common?” beskriver en studie som genomfördes vid Middlesex (haha) University där man lät en grupp kvinnor och män försöka skilja på citat från våldtäktsmän och citat från magasin som riktade sig mot män. Resultatet var lika överraskande som obehagligt:

”The group guessed correctly 50% of the time. They clearly had considerable difficulty making quick decisions about where these quotes came from.”

Det riktigt skrämmande dök dock upp när samma forskare i en annan studie frågade 92 män i åldern 18-46 vilka citat de identifierade sig med:

The results revealed that overall, more of the men agreed with the rapists, only changing their minds when the source of the quote was revealed.

Inte nog med att fler män identifierade sig med våldtäktsmännens åsikter, de ändrade bara sin åsikt när det visade sig komma från just våldtäktsmän. Just där ligger ett intressant problem som berör fallet Assange. Jag har stött på väldigt få människor som skulle tycka att oskyddat samlag med en sovande person är okej, men jag har stött på väldigt många som verkar obenägna att kalla det för vad det faktiskt är, en våldtäkt. Nu spekulerar jag, men det verkar som att deras bild av en våldtäktsman helt enkelt inte går ihop med bilden de har av personen som anklagas för det. Inget nytt för den som är bekant med ”Bjästa-våldtäkterna”.

Vad var det för citat då? För en som varken är bekant med hur våldtäktsmän brukar låta eller vad som skrivs i mansmagasin så känns det som att det vore en självklarhet att kunna skilja på de två. Tyvärr verkar det svårare än man tror:

”A girl may like anal sex because it makes her feel incredibly naughty and she likes feeling like a dirty slut. If this is the case, you can try all sorts of humiliating acts to help live out her filthy fantasy.”

”There’s a certain way you can tell that a girl wants to have sex . . . The way they dress, they flaunt themselves.”

Kan du gissa vilket citat som kommer från en våldtäktsman? Gissade du på det andra citatet så hade du rätt, det första kommer från en tidning som riktar sig mot män. Artikeln i The Guardian nämner också att i en av tidningarna gav man en läsare rådet att skära en ex-partners ansikte så att ingen skulle vilja ha henne. Å ena sidan har vi ett samhälle som ser våldtäktsmän som det lägsta som finns, å andra sidan lär samma samhälle ut åsikter som är på samma nivå som en våldtäktsmans.

Det finns också undersökningar som visar att när man frågar män om hur långt de skulle gå med en kvinna utan hennes tillåtelse så går många män med på saker som är uppenbara övergrepp, så länge man inte använder ordet våldtäkt. Frågar man männen ifall de kan tänka sig våldta någon så svarar de nej, men beskriver man istället en våldtäkt utan att använda ordet så kan många av männen tänka sig genomföra övergreppet. Många kommer till och med att erkänna att de har begått övergrepp tidigare, bara man inte använder ordet våldtäkt i beskrivningen.

Det finns alltså mycket som tyder på att många män har en bild av vad ett övergrepp är som inte bara är felaktig utan även förskjuts ifall det krockar med deras egen bild av vem som är en våldtäktsman. Ett sätt att förändra detta är helt enkelt att informera män om var gränserna går och om vem som kan vara en våldtäktsman (vem som helst). Det är så man förhindrar våldtäkter, inte genom att berätta för kvinnor vad de bör eller inte bör göra, utan genom att få män att inse vad en våldtäkt är och sluta begå sådana. För uppenbarligen är det alldeles för många män som inte förstår, och alldeles för många som struntar i det.

38 reaktion på “Vad är en våldtäkt?

 1. E

  Hear, hear!
  Precis som att man ba vill skrika till Sean Penn, m fl med ”Real men dont buy women”-skyltar i den där kampanjen att JO DET ÄR JU PRECIS DET DOM GÖR! :((((

  Svara
 2. L

  Om män lärde sig att ha ett annat mer inkännande förhållningssätt till kvinnor och relationer rent generellt skulle ingen behöva tala om för dem vad som är en våldtäkt, de skulle förstå det i alla fall(vilket många också gör). Gråzoner i all ära. Och om kvinnor lärde sig att stå upp för sig själva och sin egen sexualitet, inse att de har en och att deras preferenser har samma värde som männens så skulle problemet bli ännu mindre. Där har vi alla ett gemensamt ansvar för att få till en förändring i samhället.

  Svara
 3. Pingback: Uppgiven « It's all gonna be fine

 4. Amanda

  Sjukt bra skrivet! Det som är mest intressant är hur man ska informera dem och när. Kan inte komma på hur vi hade några informella samtal och diskussioner om våldtäkt när jag gick i skolan. Ska själv bli lärare en dag, så hur och när ska man göra det? Har du några förslag? (Inte för att du har svar på allt, men är genuint intresserad)

  Svara
 5. Hanna

  Likväl finns det domar där dom friat män när dom har haft sex med sovande och utslagna kvinnor eftersom kvinnorna inte har lidit skada då dom inte var medvetna om handlingen.

  Så inte ens domstolarna tycker att det är ett brott att ha sex med en sovande kvinna.

  Svara
 6. Viktor

  Fast, vad är då en våldtäkt? Det kom du aldrig till. Är det våldtäkt att ha sex med någon som ger sitt medgivande? Det har nämligen bägge kvinnor gjort i fallet Assange. De verkar däremot ångra sig nu. Tror jag. Det är lite osäkert det där, eftersom de aldrig anmält något övergrepp själva. Det är bara polisen som gjort. Möjligtvis kan man tolka deras advokats överklagan till att fallet lades ner som en indikation på att de numer känner sig våldtagna. Ingen vet, förutom de närmast inblandade.

  Så vad är en våldtäkt? Jag tror att man måste dra gränsen vid att kvinnan måste ha sagt ”nej” eller aktivt försökt avvika från samlaget. Att gå med på samlag och sedan ångra sig är förstås säkert ingen höjdare, och man kan säkert känna sig kränkt, men inte fan kan man anklaga mannen för våldtäkt?!

  Svara
  1. Kawa Zolfagary Inläggsförfattare

   Som jag skrev så är jag inte särskilt intresserad av att diskutera vad Assange gjort. Men det han anklagas för är bland annat att han har haft oskyddat sex med en kvinna medan hon sov. Då kan hon omöjligen ge sitt samtycke. Vad kallas det när man har sex med någon som inte kan ge sitt samtycke?

   Svara
   1. Lillem4n

    Fast det här är ju den berömda gråzonen. Om jag och min tjej har sex på kvällen innan vi somnar, och hon väcker mig med en avsugning, så är det inte så konstigt att hon tror det är ok.

    Personligen tycker jag nog faktiskt det är fel. Det kan ju bli hur som helst, även om det oftast är välkommet.

    Anledningen att många inte vill kalla det våldtäkt också, är ju att det finns en skillnad i att aktivt bli tvingad och att passivt inte vara medveten. Båda är absolut fel, men jag skulle kalla det våldtäkt när man tvingas till penetrationssex, och sexuellt ofredande i övrigt.

    Därmed inte sagt att sexuellt ofredande skulle vara lindrigt, bara att jag anser ”min” definition på våldtäkt än grövre.

    Svara
    1. Hanna

     Men ingen har sagt att Assange begått en våldtäkt eller övergrepp. Det är ju det han ska höras om. Dom flesta anmälningar leder inte till fällande domar.

     Det intressanta i det här inlägget var ju hr samhället främst män ser på sex och vad som är övergrepp och inte.

     Svara
     1. jon

      Vad gemene man vill kalla våldtäkt är ju knappast juridiskt intressant. Faktum är enligt svensk lagstiftning är det nämnda, inklusive avsugningen, just våldtäkt.

     1. Frida

      Vad är skillnaden? Det ger dig väl inte mer rätt till någon annans kropp för att det råkar vara din partner? Det är ju inte som att du äger personen bara för att ni är tillsammans? Menar du att man får ”tolerera” våldtäkt bara för att man är i ett förhållande? För det är ju knäppt.

     2. Lisa - MondoCane

      Jag menar att man känner till vad ens partner vill och vet vad man har samtycke till. Man vet om ens partner är okej med att man går fram och känner på henom, man vet om ens partner är okej med en kyss i nacken när hen står och lagar middag. Det vet man inte med en främling, och därför blir det som är normalt romantiskt beteende till sexuella kränkningar när de gäller någon som man inte känner.

      Man har aldrig rätt till någons kropp. Men man vet oftast vad ens partner är okej med och därför kan man göra saker med ens partner som inte är okej med främlingar.

 7. Eva Akinvall

  Vilken intressant, bra, viktig artikel. Och chockerande på ett sätt, det du beskriver. Samtidigt erinrar jag mig att jag läste att för några år sedan genomfördes en forskning i Norge, där det framkom att 1/3 av männen trodde att en kvinna kan njuta av att bli våldtagen.

  Svara
 8. Samuel Sandberg

  Bra skrivet! Detta blogginlägg kommer jag dela vidare, för fler borde läsa detta. Tyvärr så fastnar allt för många i diskussionen om att det inte skulle vara våldtäkt om inte kvinnan visat tydligt avstånd genom att skrika nej eller med våld göra motstånd. Många tror att en våldtäktsman är någon som överfaller kvinnor i mörka gränder på nätterna. Det de glömmer är att de flesta våldtäkterna och sexuella övergreppen utförs av någon som kvinnan (eller barnet/mannen) känner sen innan..

  Svara
 9. Cattis Olsson

  Mycket bra skrivet. Skrämmande studie, tyvärr så är det bara att bekräfta att så är fallet. Polisen & rättsväsendet i Sverige är än så länge alltför dåliga på att fälla våldtäktsmän, fortfarande får vi höra om försvarsadvokater som ifrågasätter tjejens klädsel, hur full hon var m.m. Har inte vi samma rättighet att gå ut på krogen och dricka en kväll som en kille? Har vi inte rättighet att klä på oss vad vi vill? Om inte så är vi inte det jämställda land som försöker visas utåt.
  Den här länken ska spridas. Tack för kloka ord!

  Svara
 10. Lotta Johansson Arnq

  MYCKET bra skrivet och väl formulerade argument!

  @viktor – riktigt så enkelt är det inte att dra gränsen, dessutom så ska man ha klart för sig att våldtäkter begås mot kvinnor, män, pojkar och flickor.
  Långt ifrån alla som blir våldtagna har förmåga att kunna säga aktivt nej eller kunna göra motstånd. Skälen till det kan vara många – man kan vara för berusad, för skräckslagen, vara i en relation där våld och förtryck normaliserats, man kan sova.

  Svara
  1. Sluta Dalta

   Många våldtäkter sker också inom äktenskap/samboförhållanden. Fast då kallas de inte alltid våldtäkt!

   Svara
 11. JackeJakob

  Exakt så.

  Hela grejen med ”en riktig våldtäktsman”-diskussionen/monstrifieringen är enbart en skyddsmekanism för att dölja vad den hegemoniska maskuliniteten (t ex den som proklameras i magasinen du refererade till) skapar för män.
  Och jag vill hävda att det är just (den sortens) maskulinitet som är problemet och den stora massans ovilja att problematisera och dissekera denna som är grunden till skiten.

  Jag vill tacka dig innerligt för den röst du är för mig genom dina texter och inlägg i sociala medier, Kawa. Tack som fan.

  Svara
 12. Ricard

  Jag tror du har helt rätt, Kawa. Dessutom tror jag man bör tillägga det semantiska problemet med ordet våldtäkt (åtminstone i svenskan). Även i engelskan är den etymologiska grunden starkt förknippad med våld. Det är ju trots allt ett gammalt begrepp, och jag tror många idag har svårt att se en våldtäkt för vad det är, eftersom situationen inte innehåller ”tillräckligt mycket” våld. Att en man tvingar på sig någon och utsätta denna för ett sexuellt övergrepp innebär ju oftast inte att han slår ner offret, ofta inte ens håller fast. Det är nog starkt bidragande till begreppsförvirringen, något som skulle kunna avhjälpas genom att man dels försöker förändra kulturen genom diskussion och utbildning och kanske genom att man i högre grad använder begreppen övergrepp och förgripa istället för det ganska dumma ordet våldtäkt. Det är ju inte mer rätt att ”begå ett sexuellt övergrepp” än att våldta. Däremot är det lättare att förstå begreppet och lättare att diskutera betydelsen av en sån handling.

  Svara
 13. Pingback: Sjuk värld | Lisa i USA

 14. Marjaana

  Tack för en riktigt bra artikel. I grund och botten handlar det om att visa respekt för andra människor. Oavsett om de sover, är nyktra, fulla eller vakna. Att inse att människans värde inte ligger i ens egna uppfattning, utan är konstant och förbannat stort. Det är för mig lika kränkande att göra något med en människa som sover, som att göra det med någon som är medvetslös = att utnyttja situationen. Att ”aktivt” inte säga Nej, är Inte att säga Ja.

  Svara
 15. maria zander

  Det verkar hemskt svårt det här med sovande kvinnor och sex.

  Jag tror att det hela kanske skulle klarna för några män om vi använde liknelsen ”låna en bil”. Nu är det en kass liknelse eftersom ingen blir traumatiserad för livet av att bli av med sin bil, eller för den delen får ont, men i alla fall.

  De flesta män är överens om att man inte tar någons bil utan att man vet om att personen vill låna ut sin bil. Om den som ska låna ut bilen sover, så är det svårt att fråga. Då bör man avstå tills vederbörande vaknat..

  Att någon lånat ut sin bil tidigare till någon annan betyder inte att han vill låna ut bilen till just dig, just nu. Han kanske behöver den själv eller bara inte vill? Även om han klär sig som en typisk bilhora som säkert lånar ut den till vem som helst!

  Så innan du sätter på någon nästa gång, tänk efter: Om det hade gällt en ny gul BMW, hade det varit ok då?

  Svara
  1. Charlotte

   Det var en riktigt bra liknelse. Om man känner varandra, eller om man har pratat om det innan få vet man ju om man kan ta BMW:n och köra en sväng. Å andra sidan vaknar ju ägaren som passagerare, han/hon är ju inte kvar hemma. För egen del är jag oftast väldigt förtjust i att låna ut BMW:n till min partner och vakna för att ta över ratten. Man får väl fundera på hur one night stands ska skötas om man har det. Ligger man kvar istället för att gå hem så kanske man signalerar att man vill ha mera sex, vad vet jag? Finns det en allmän bild av att det är härligt att bli väckt med sex? I så fall är det väl logiskt att man väntar med penetration tills båda är lika vakna och med på noterna? Varför vill inte människor kommunicera???
   ”Glöm inte att gå hem innan ni går och lägger er, flickor” är väl omodernt, men det är en säker metod.

   Svara
 16. Marv

  Jag vet inte hur många gånger jag vaknat upp av att bli tallad på kuken utan att tidigare ha gjort något annat närmande en erbjudit sovplats efter utekväll. Så det funkar lite åt andra hållet också.

  Svara
 17. Charlotte

  Det är väl jävligt enkelt, egentligen. Allt som inte sker i samförstånd är övergrepp.
  Om min partner känner mig så vet han om jag vill bli väckt med sex eller inte. Han märker på mitt kroppsspråk om jag vill det just nu, eller inte. Och han kan ta ett nej.
  Sex är en akt i samförstånd, annars är det ett övergrepp.
  Om min partner och jag är inne på BDSM, så är det också i samförstånd, och alltid den sk undergivne som sätter ribban.
  Om man inte känner den man har sex med kanske det är en dum idé att ha sex alls.
  Annars krävs det en tydlig dialog.

  Svara
  1. Lillem4n

   Fast världen är inte så svart eller vit. Det finns missförstånd, osäkerhet osv. I ärlighetens namn verkar de som har fetisher som innebär BDSM, rape play etc ha bra mycket bättre koll på vad deras partner faktiskt vill än vaniljare. Där blir det så uppenbart att man måste ha en bra dialog redan innan.

   Ett stort problem i detta är att ”tuffa killar” många gånger uppmuntras. Det ska tas för sig, man ska inte fråga utan köra på. Görs inte det avfärdas man som tönt (genom att t ex fråga, eller pejla in läget först).

   Vi är alla människor. Vi läser situationer fel, vi analyserar fel, vi GÖR fel. Det är inte den ”ena sidans” fel, det är vi tillsammans som skapar kulturen vi lever i.

   Svara
 18. M

  Mycket bra! Det känns extra positivt att det faktiskt är en man som skriver om det här – och att du använder vetenskapliga undersökningar som stöd för dina argument gör hela texten bara ännu bättre.

  Svara
 19. Pingback: Mer snack om övergrepp, för det behövs « Muckas's Blog

 20. Lillefar

  Mycket bra skrivet men det bör väl påpekas att skillnaden i synen på kvinnor i England och synen på kvinnor i Sverige skiljer sig åt ganska ordentligt, rent generellt. Därför vill åtminstone jag se en motsvarande undersökning som baseras på svenska förhållanden innan jag bildar mig en uppfattning om hur det ser ut i Sverige. Att det ser ut så i England är jag inte förvånad över då jag ofta stött på den typen av attityd vid besök men vi kan inte översätta engelska resultat direkt till svenska förhållanden.

  Sedan reagerade jag på att man frågade 92 män (av drygt 27 miljoner män i England) och tar dessas svar som en intäkt på att det faktiskt förhåller sig så. Det gör det kanske, i Middlesex, men om vi har (små) kulturella skillnader mellan Skåne och Norrland så lär det finnas (små) kulturella skillnader mellan Middlesex och Norththumberland.

  Jag hoppas naturligtvis att det är statistiskt säkerställda data men tillåter mig tvivla tills jag får tag i rådata. Det ska väl också påpekas att The Guardian är allt annat än politiskt neutral och därmed inte fullt tillförlitlig.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>