Vad vågar PK-eliten inte prata om?

Jag är inte bara en del av den så kallade PK-eliten. Enligt många av mina belackare är jag självaste PK-påven. Det är jag som förbjuder ditt Luciatåg, det är jag som inte låter dig säga chokladboll som du vill och det är jag som hindrar hela Sverige från att diskutera invandring. Min armé av politiker, journalister och genustrollkarlar sätter effektivt munkavle på alla som uttrycker en avvikande åsikt. Men vad finns det som vi själva inte vågar prata om?

Låt oss vara ärliga här, det finns faktiskt tillfällen då man hindrar sig själv från att prata om vissa ämnen. Det är egentligen inget konstigt, har man minsta lilla sociala kompetens eller empati så undviker man vissa ämnen. Det behöver inte vara ämnen som är känsliga, kanske är det tillfället som är fel. Du ses nog inte som den vettigaste i rummet ifall du börjar diskutera allsvenskan under en begravning. Likadant kan det vara med vissa politiska ämnen.

Föreställ dig en politisk diskussion i ett kök under en inflyttningsfest. Det är uppenbarligen svensk lag på att politik alltid ska diskuteras under de omständigheterna så många av er har säkert inga problem med att fantisera ihop detta scenario. Låt oss säga att personen du diskuterar med är en främling, ni träffades under festen. Det ses nog inte som konstigt då att undvika mer känsliga eller komplexa ämnen. Fast det kanske bara är min personliga preferens, för varje gång någon berusad mupp känt att det är härligt att propagera för stängda gränser eller prostitution sådär halv tre på natten och några flaskor vin senare så har jag aldrig tyckt att det varit särskilt kul.

Samhällsdebatten funkar egentligen på samma sätt som det där köket på festen. Det är fullt av folk där inne, några har druckit mindre, någon har druckit för mycket. De flesta har ett trevligt samtal där man försöker hitta något slags konsensus, kanske lära sig av varandra. Sen har vi den där som druckit lite för mycket, oftast en snubbe, som bara gormar högt om alla möjliga konspirationsteorier. Hela rummet blir obekvämt och de andra försöker undvika att prata med honom. Vilket han självklart tar som att alla andra är fega, när de egentligen bara inte tycker det är så intressant att diskutera om ifall ödlemänniskor från femte dimensionen styr planeten.

Kort och gott, det är inte så att vi inte vågar prata om det du konstant skriker högt om. Vi bara tycker du beter dig uselt och inte vet vad du snackar om. Nu måste jag tyvärr iväg, PK-signalen lyser, någon har på sig en svensk flagga och jag måste genast skälla ut dem.

 

Ursprungligen publicerad i tidningen Folket. Prenumerera här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>