Våga debattera problemen med Göran Dahlström

Fotograf: Hanna Maxstad

I en debattartikel som publicerats i Aftonbladet så uppmanar Göran Dahlström, socialdemokrat och ordförande för kommunstyrelsen i Katrineholm, att Lövfen  ska ”våga debattera problemen med integrationen”. Texten spär inte bara på den främlingsfientliga myten om att integration är något som inte debatteras, den spär också direkt på främlingsfientligheten i sig.

Integration och migration är något jag har debatterat nästan varje dag sen jag var en väldigt ung tonåring. Det är något som konstant debatteras på de största tidningarnas ledarsidor, på nyhetsplats, i TV och i radio. Det är bara främlingsfientliga krafter som anses att det tystas ner och vad de egentligen menar då är att det inte diskuteras på deras villkor. Man sprider inte främlingsfientliga talespunkter och myter och då anser dessa mörka krafter att det tystas ner.

Dahlström ställer denna fråga: ”Ska verkligen Sverige vara det land i Europa som tar emot flest ­ensamkommande barn/ ungdomar?” Ja, varför inte Dahlström? Varför ska Sverige inte vara det land som går tvärtemot den växande främlingsfientligheten och ger en fristad till behövande?

Direkt efter en mening där han påstår att Katrineholm varit solidariska i sitt flyktingmottagande så presenterar han detta stycke:

Jag anser att sakförhållandena talar sitt eget tydliga språk. Det finns 800 somalier i Katrineholm. 400 väntas till hösten, av vilka 300 är barn. Invandrarna utgör totalt 14–15 procent av ­befolkningen. Deras andel av försörjnings­stödet är 50 procent. Kommunen har bostadsbrist. Arbetslösheten är högre än riksgenomsnittet. Ungdoms­arbetslösheten är väsentligt högre än genomsnittet. Det finns alltså inga jobb för den här gruppen.

Det Dahlström gör här är att ställa grupper emot varandra. ”Det finns alltså inga jobb för den här gruppen” säger han, vilket betyder att jobben först och främst ska gå till de som inte är den gruppen. Det vill säga de som är födda här, alltså folk som inte ser ut som jag. Jag är glad att jag inte bor i Katrineholm där människor som jag uppenbarligen behandlas som andra klassens medborgare. Höjden av ironi infinner sig i nästa stycke där Dahlström konstaterar detta:

Risken är då att samhällen som Katrineholm skiktas och att resursbrist gör att grupper ställs mot varandra. Vi riskerar då att få ”köksbordsrasism” hemma hos människor som tycker att svenska barn som behöver hjälp inte kan få det, eftersom de somaliska barnen har större behov.

Jag tror inte det är någon risk att vi får ”köksbordsrasism” Dahlström, jag tror det är ett faktum. Den rasismen finns redan, på grund av sådana som dig som aktivt ställer människor mot varandra. Det kanske kommer som en chock men det är inte bara så att vi har ”köksbordsrasism” och hatbrott, vi har även en strukturell rasism i Sverige. Men jag förstår om du som vit äldre man inte märker av det.

Vilka är dessa svenska barn du talar om förresten? Är det omöjligt för ett somaliskt barn att bli svenskt? På sättet du beskriver det så tror jag inte att jag heller är svensk i dina ögon. Vilket absolut inte skulle förvåna mig, Göran Dahlström är nämligen känd för ett väldigt främlingsfientligt uttalande mot romer. När några romer från Frankrike var på genomresa i Katrineholm så försökte Dahlström få polisen att köra bort dem och han uttryckte sig på detta vis:

Polisen ska avhysa dem från kommunen. Jag vill inte att de ska vara i Katrineholm, de ska åka vidare.

Jag vill inte att Göran Dahlström ska vara på en maktposition i Katrineholm, jag vill att han åker vidare.

18 reaktion på “Våga debattera problemen med Göran Dahlström

   1. Inte Dan

    Underbart när Dan glömmer bort att använda ett annat alias när han ger beröm till sig själv. Samma ”Dan” som frekventerar Expos facebook-sida och gjorde samma miss där?

    Svara
 1. Pingback: Jag gillar olika! « Parkstugan

 2. Enough_now

  Nej – ett somalisk barn kan lika lite bli svensk som jag kan bli japan. Svenska medborgare kan de däremot bli och anamma svenskhet med svensk kan de ICKE bli.

  Svara
  1. Hanna-Karin Grensman

   Naturligtvis kan man ”bli” svensk även om man inte är född här. I alla andra delar av vår identitet definierar vi oss själva – vi skapar vår identitet och vi väljer vad vi vill tillhöra och var vi känner oss hemma.

   Ett enkelt test för att avgöra om någon är svensk eller inte:
   Fråga: Upplever och/eller definierar du dig själv som som svensk (ev. tillsammans med annan nationalitet)?
   Om svaret är ”ja” är personen svensk.

   Så enkelt (och tydligen så svårt)

   Bra och viktig text!

   Svara
 3. Niklas Larsson

  Brrr jag ryser av obehag när jag är inne på denna blogg. Ännu en som tycker det är självklart att Sverige skall ta emot hela världen utan att ifrågasätta konsekvenserna. Men du slipper mig för på denna sida stannar jag inte.

  Svara
 4. Linda

  Men. När blir man svensk, då? Min mamma kom hit på 1960-talet, är hon svensk nu? Är jag svensk om min mamma är utländsk? Bernadottarna kom hit på 1800-talet (utom Silvia, då). Är de svenskar? Samerna invandrade runt 9000-6000 år sedan. Är de _mer_ svenskar än andra?

  Eller har det med nåt annat att göra? Kan man ta nån sorts DNA-test? Och säg inte att det har med ”svensk kultur” att göra, för då måste man ju ställa frågan ”vad är kultur/svensk/svensk kultur” och då blir det en bok på 300 sidor (förslagsvis Thomas Hylland Eriksen, ”Ethnicity and Nationalism”, 2002).

  Svara
 5. Tommy Wiseau

  Så har ännu en invandringsdiskussion urartat i rasism och vem som är svensk och inte. Men frågan bör ändå besvaras; hur ska 400 människor kunna bosätta sig i kommunen när det inte finns några lediga bostäder? DET borde vi diskutera, inte invandrare är svenskar eller vad det nu är ni pratar om…

  Svara
  1. Kawa Zolfagary Inläggsförfattare

   Vad sägs om att man löser det problemet på samma sätt som man skulle lösa det för vilka andra människor som helst istället för att ställa grupper mot varandra? Men tack du för att du kommer hit och läxar upp oss om vad vi ska eller inte ska prata om. Det är alltid skönt när någon gör det. Jag har faktiskt skrivit om hur mycket jag uppskattar det här: http://folket.se/asikter/ledare/1.1463288

   Svara
 6. Rebecka

  Jag vet inte vad som har gjort att typ alla rötägg verkar ha samlats i ditt kommentarsfält! Men ta inte åt dig, och keep up the good work för sjutton! Det behövs!

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>