Arbetstillstånd – helt enkelt ett måste

Arbetstillstånd är helt avgörande för att du ska vara skyddad när du arbetar. Att jobba utan tillstånd innebär till exempel att du inte har någon försäkring.

Alla vill förstås arbeta och tjäna pengar. Men är det värt att göra det till vilket pris som helst? Pengarna du tjänar ska du göra på laglig väg. Fabror staten vill ta sin del av kakan, det vill säga din lönecheck, och lägga det på skolor, vägar, sjukhus och annat som kan vara användbart för hela svenska folket.

Det är så det fungerar att arbeta i Sverige. Man betalar skatt. De enda som inte betalar skatt är rimligtvis de som arbetar svart, det vill säga olagligt. De kanske får betalt “under bordet” i kontanter utan att det redovisas för staten. I många fall kanske det sker på grund av att arbetaren saknar arbetstillstånd.

Arbetstillstånd – för den anställdas säkerhet

Att arbeta svart utan tillstånd är verkligen inte att rekommendera. Det är förenat med många risker. Dels för arbetsgivaren, men naturligtvis även för arbetaren själv. Risken att bli utnyttjad är oerhört stor. Vem ska du klaga till om du till exempel inte får ut din lön? Du kan ju inte direkt gå till polisen.

Dessutom täcks du inte av någon försäkring om du skulle skada dig illa i samband med jobbet. En sådan händelse skulle kunna vara förödande för resten av livet. Med andra ord är det helt centralt att du ser till att skaffa arbetstillstånd innan du börjar arbeta om du inte redan har det.

15 Nov 2022