Blogg

RSS

En advokat för helt vanliga människor i Stockholm

15 Sep 2022

Ligger du i vårdnadstvist eller trilskas du med arvsskifte? Den typen av juridiska frågor kräver en advokat som gillar unika, vardagliga problem i Stockholm.

Juridik är inte bara till för storföretag med serverhallar eller intresseorganisationer som driver internationella processer. Nej, lag och rätt finns till för alla. Det är kanske inget som man tänker på varje dag, men juridiken och lagarna finns ju faktiskt till för att värna om helt vanliga människor med helt vanliga problem.

Du kanske till exempel ligger i skilsmässa och vill försäkra dig om att du ska få behålla huset som du ärvde av din mor. Det blir genast en familjerättslig fråga. Du kanske vill skriva ett testamente som ger din ingifta kusins adopterade barnbarn rätt att ärva allt du äger? Ja, det kanske är knivigt att formulera det själv.

Anlita en advokat som är engagerad i humanjuridik

Det område i juridiken som omfattar de vardagliga problemen brukar kallas för humanjuridik. Det är dock definitivt långt ifrån alldagligt och trivialt. Knappast någon skulle kalla en vårdnadstvist eller en fråga om ungdomsvård för banal. Ett migrationsärende kan för den delen vara både komplext och oerhört känslosamt.

Du ska inte behöva känna dig överväldigad eller få ångest över den här typen av rättsliga frågor. Ta istället hjälp av en advokat i Stockholm med expertis inom humanjuridik. Området omfattar allt från brottmål till tvistemål och socialrätt. Med professionell hjälp kan du känna dig lugn och du får bra stöttning hela vägen.

Enklare att sälja med en mäklare i Östersund

26 Aug 2022

Visst blir man trött av bara tanken på att sälja sin bostad. Det är alltför mycket som ska göras. Som tur är finns det mäklare i Östersund som fixar allt.

Är det stora besultet taget, ni ska sälja er bostad, för att köpa en ny? Trots att det är det bästa, så går det inte att förneka att det är lite sorgligt. Ens hem har trots allt varit ens trygghet och en plats där man skapat många minnen. Men allting kommer till sitt slut och det har även det här hemmet gjort.

Det finns olika anledningar till att man vill sälja sin bostad. Det kan handla om att man växt ur bostaden, eller att man letar boende på ett annat ställe. Kanske är man trött på storstaden och vill komma närmare naturen. Även om det är en lång process att sälja och köpa, så är det värt det för att kunna bo så som man vill göra

Mäklare i Östersund fixar allt

Trots att det är ett tufft steg att sälja sin bostad så är det bara att ta tag i det. Det är otroligt många saker man ska fixa med. En annons ska göras, bilder ska tas, visningar ska bokas in och så vidare. Det är inget man bör sköta själv, framför allt inte när det finns duktiga mäklare i Östersund.

De har eller känner till fotografer som tar hand om fotograferingen. Bilderna ska tas på rätt sätt när man visar upp en bostad. Mäklarna ordnar förstås också med visningar och håller även i dem. Kontakta en mäklare via denna sajt: mäklareöstersund.net

Stå inte med en skrotbil, skrota bilen i Stockholm istället

5 Aug 2022

Låt inte bilen stå och rosta sönder. Du kan istället lämna in och skrota bilen i Stockholm så tar de hand om den på bästa sätt. Gör miljön en stor tjänst.

I nästan allting vi gör idag, så har vi en tanke på miljön. Vi är väl medvetna om hur mycket vi påverkar miljön och vill vara så snälla som möjligt mot den. Saker som går att återanvända, återanvänder vi. Saker som fortfarande funkar, kan man sälja eller skänka bort. För kommer det till användning, så har det ett syfte.

Du kan tänka att med din gamla bil finns det inget kvar av värde. Det stämmer säkert inte. Metall kan återanvändas hur många gånger som helst. Men det finns säkert några delar i bilen som fortfarande går att använda. Dessa kan andra människor köpa och använda till sin fungerande bil.

De tar hand om allt när du vill skrota bilen i Stockholm

Det kan kännas som en väldans massa jobb att ta hand om allt detta själv. Men givetvis är det inte så. Du lämnar in din bil på skroten i staden du bor i. Där tar de hand om alla de olika delarna på din bil. Går något att återanvända, så gör de det.

När du ska skrota bil så behöver du alla papper med på den. Därefter går det snabbt för skroten att ta den. De kan antingen hämta den hos dig, eller så kan du lämna den. Är bilen komplett, så kostar det dig inget.

Ibland behövs extra smaskigt hundfoder

21 Jul 2022

Det kan vara svårt att välja hundfoder. Det ska ju inte bara ge den näring som behövs utan helst också smaka gott. En skendräktig hund kan bli extra kräsen.

Molly vägrade äta. Det hon brukade gilla gick inte hem alls. Hon bara tittade på maten med en anklagande blick. Var det här verkligen det bästa som erbjöds? Om hon åtminstone hade fått leverpastej så kanske hon hade funderat på saken.

Sara suckade högt. Vad skulle hon hitta på för att få Molly att äta? När inte ens köttbullar gick hem visste hon snart inte vad hon skulle ta sig till. Att servera vanligt hundfoder var uteslutet. Det verkade som att Molly var skendräktig. Det var ett par månader sedan som hon hade löpt, så nu borde valparna ha kommit ifall hon hade blivit betäckt.

Ett nytt hundfoder gör susen

Det hade hänt förut att Molly hade matvägrat i samband med skendräktighet. Det var väl ingen fara egentligen. Hon skulle knappast svälta ihjäl sig, men Sara hade känt sig lugnare om hon hade kunnat få Molly att börja äta. Kanske skulle hon se om hon kunde hitta något riktigt läckert hundfoder att skämma bort henne med.

Våtfoder super premium selection fanns i butikens sortiment, enligt nätet. Hon stack iväg och handlade. Både burkarnas minimala storlek och priset vittnade om att detta verkligen var något extra. När hon kom hem drog hon av folien och en köttig arom började sprida sig. Sara rynkade på näsan, men Molly lyfte på nosen och sniffade intresserat. Nu äntligen skulle hon väl börja äta?

Letar du efter en bra bilverkstad i Göteborg?

18 Jul 2022

Om du letar efter en bra bilverkstad i Göteborg ska du gå till den som kan hjälpa dig med allt och som dessutom låter dig delbetala stora oväntade arbeten.

Uttrycket “En olycka kommer sällan ensam” stämmer ofta in. Det är de gångerna när man fått en oväntat hög elräkning, datorn har fått ett virus och det har läckt in vatten i badrummet samtidigt som bilen dessutom bestämmer sig för att krångla. Allt behövs och måste åtgärdas omgående.

När allt kommer samtidigt kan det vara svårt att få ekonomin att gå ihop. Vänder du dig till en pålitlig bilverkstad i Göteborg förstår de situationen och du kan få delbetala bilreparationen. Det bästa är att de reparerar bilen och lämnar tre års garanti på reservdelarna.

Du blir lätt stamkund hos en bilverkstad i Göteborg

Det är inte bara det vänliga bemötandet som gör att man vill komma tillbaka till en bilverkstad i Göteborg. De tar emot alla bilmärken för reparation, gör service enligt tillverkarens instruktioner och lämnar ett års gratis assistansförsäkring efter servicen. Du beställer enkelt tid genom kontaktformuläret på hemsidan och de är alltid angelägna om att det ska gå snabbt att få tillbaka bilen.

Hos en bilverkstad i Göteborg kan du dessutom göra dina däckbyten och sedan lämna kvar däcken på deras däckhotell. Enklare kan det inte bli, och när du vänder dig till en bilverkstad i Göteborg kan du alltid känna dig trygg med att arbetet blir väl utfört. De har erfarenheten och resurserna att ta hand om din bil.

Arvsrätt är viktig kunskap

27 Jun 2022

I Sverige har vi lagar kring arvsrätt som i vissa fall går tillbaka till medeltiden. Värt att känna till är att denna arvsrätt kan stå över ett testamente.

Har en nära släkting till dig just avlidit kan det vara så att du står inför en process att dela på arv. I en arvsprocess kan det vara viktigt att känna till att Sverige har arvsrätt, alltså lagar kring vem som ärver. Dessa lagar står i vissa fall över det som den avlidne själv har uttryckt i sitt testamente.

För att det inte ska uppstå en infekterad situation när ett arv ska delas på kan det vara värt att ta juridisk hjälp. Att sköta en arvsprocess så smidigt som möjligt kan rädda relationer. Även om relationer i en familj är goda, kan det i sorg uppstå onödiga konflikter kring vem som ska ha vad. Det kan finnas ägodelar med stort affektionsvärde som är svåra att värdera.

Arvsrätt vid samboskap

När ett par har varit sambos i många år och den ene avlider kan det uppstå problem. Har den avlidne parten barn från ett tidigare förhållande har dessa arvsrätt. Vid långvarigt samboskap är det därför viktigt att skriva testamente för att problem inte ska uppstå när den ena parten avlider och det finns barn som har rätt att få ut sitt arv.

Det finns många situationer då det är viktigt att ha skrivit ett testamente. Men det är som sagt också så att arvsrätt många gånger står över testamente. Det är värt att kontakta en jurist om du har frågor kring arvsrätt, befinner dig i en arvsprocess eller om du vill upprätta ett testamente. Läs mer om arvsrätt på den här hemsidan: arvsrätt.nu

Har körkort blivit en klassfråga?

6 Dec 2021

Körkortet är en viktig del att bocka av för att ta steget att bli oberoende av andra och vuxen på riktigt. Det finns en enorm frihetskänsla av att kunna sätta sig ned bakom ratten och åka iväg vart man vill, när man vill och exakt den väg man själv vill.

Alla personer som har körkort minns också vilken känsla det handlar om: man blir fri och man blir vuxen på riktigt. Ser man till körkort så talar man ofta om klass i form av A, B, C och så vidare. Men, frågan är om man inte även ska börja tala om klass som i mellan rik och fattig? Har körkort blivit en klassfråga?

Om de flesta som har ett körkort minns frihetskänslan som infann sig under de första resorna så minns många föräldrar istället kostnaden. Att ta ett körkort kostar pengar och idag så ser man att det dessutom blivit dyrare i Sverige. Vårt land blir enligt undersökningar endast slagna av Norge och Danmark sett till hur mycket det kostar i snitt att få den åtråvärda rosa lappen att lägga i plånboken.

Dyrt att ta körkort i Sverige

Hur mycket pengar handlar det då om? Det kostar i snitt mellan 15-20.o00 kronor för en person att ta sitt körkort. Man inkluderar i denna summa exempelvis körlektioner hos en trafikskola i Stockholm, kostnaden för uppkörning, teori och exempelvis lämplighetsintyg och halkbanan. Det som går att påverka där är en trafikskola i Stockholm, men samtidigt så handlar det också om en nödvändighet för många att gå hos en sådan - av det enkla skälet att man lär sig att köra bil vid en körskola. Hur många lektioner man sedan behöver är individuellt.

Kan man då kalla det för en klassfråga? Körkort är väl ingen mänsklig rättighet att ha? Det är det förvisso inte - men samtidigt: hur många jobb ligger ute på marknaden där det inte finns krav på att man som sökande har ett körkort? Detta fungerar ofta som den första möjligheten att sålla ut bland de sökande till en specifik tjänst. Även om jobbet per se inte kräver ett körkort så ser man som arbetsgivare endast fördelar med att en sökande har detta. Det skapar således en situation där unga personer utan körkort kan stängas ute från arbetsmarknaden.

Personer med låg utbildning saknar körkort

Att det är en klassfråga kan också bevisas av vilka som saknar respektive har ett körkort. Först och främst: 70 % av alla svenskar i åldern mellan 20-29 år har körkort. Ser man dock till de som endast gått ut grundskolan så sjunker siffran till 35%. Ett bevis på att det kan handla om en klassfråga.

Ytterligare ett sådant handlar om följande: Sju stycken av Tio kvinnor som är 29 år har ett körkort. Skärskådar man utbildningshistorien så ser man dock att endast två av tio kvinnor som endast gått ut grundskolan har den rosa lappen. Adderar man till detta även invandring så blir statistiken än lite mer dyster: endast en kvinna av tio som är född i ett annat land och som numera bor i Sverige har körkort.

Baserat på detta så finns det fog för att kalla det för en klassfråga. Alla har inte de pengar som krävs för att ta ett körkort och detta leder i sin tur till att klyftorna ökar ännu lite mer - som en följd av det vi ovan beskrev gällande arbeten som kräver att man har ett körkort.

Körkortslån via CSN

Här ska man emellertid också säga följande: Sverige försöker göra någonting åt detta. Sedan några år tillbaka kan man som ung arbetslös utan körkort låna pengar - maximalt 15.000 kronor - av CSN för att ta ett körkort.

Det är en bra väg att gå då man får ett förmånlig lån som kan leda till ett jobb i framtiden. Godkänns ansökan så kan man lägga upp en plan tillsammans med en trafikskola i Stockholm om hur många lektioner som kommer att behövas.

Man kanske inte behöver hela summan, för vissa kan det räcka med hälften - för andra kan det krävas att man dessutom skjuter till lite egna pengar till de 15.000 man är garanterad. Vägen till ett körkort ser alltid annorlunda ut, men oavsett så är det viktig att man tar det. Annars riskerar man att hamna utanför.

Städbranschen i Stockholm - så ser den ut

30 Sep 2021

Att städning i professionell regi blivit lite av var mans sak i Stockholm är ingen underdrift. Fler och fler väljer den smidiga lösning kallad hemstädning och får genom detta sitt hem städat på regelbunden basis. Något som ger tid över till annat och som, framförallt, får många familjers livspussel att gå ihop. Det är också det som är det avgörande: den största användargruppen av hemstädning är vanliga småbarnsfamiljer som, utan denna professionella hjälp, skulle ha svårt att få vardagen att gå ihop.

Sedan Rut-avdraget såg dagens ljus så har hemstädning och andra hushållsnära tjänster varit en het potatis på debattsidorna och på sociala medier. Är det, som kritikerna menar, ett slags bidrag till de mer besuttna i vårt samhälle - eller handlar det tvärtom om ett avdrag som både gör nytta för den enskilde individen och för samhället i stort; genom fler nystartade företag och genom ökade anställningar?

Sant är att reformen är dyr och att det kan diskuteras kring huruvida ett så pass stort avdrag ska ges för tjänster som de flesta ändå kan klara av själva. Lika sant är emellertid även att många företag startats upp och att en stimulering av arbetsmarknad skett. Detta i kombination med att, som sagt, många medelklassfamiljer fått ett enklare liv och en bättre vardag gör att kulorna i den positiva vågskålen, trots allt, får anses som fler.

Stora problem i städbranschen i Stockholm

Ingen annan stad har ett lika stort utbud av städföretag som Stockholm - och ingen annanstans i Sverige har Rut-avdraget använts så frekvent. Detta har skapat en stor marknad och städbranschen i Stockholm växer så att det knakar. Konkurrensen mellan städföretag är hård och detta har i sin tur skapat problem. För, det finns sådana i Stockholm - stora.

Ett stort problem handlar om hur man konkurrerar. En seriös städfirma kan se sig själv omsprungen av mer oseriösa företag i jakt på kunderna. Detta både vid offentliga upphandlingar och då privatpersoner ska välja professionell hjälp. Det största fokuset ligger på ett billigt pris - och det är naturligt. Frågan som man dock bör ställa sig är följande: vad får jag för pengarna - och vad bidrar jag till egentligen?

Att Arbetsmiljöverket väljer att fokusera på städbranschen i Stockholm är ingen slump. Det man pekar på är att det kan ske människohandel där folk exploateras och tvingas städa under väldigt dåliga villkor. Något som också bekräftas av Skatteverket som granskat städföretag och hittat att snittlönen hos många ligger på mellan 13-15.000 kronor/månad.

Gränsen för att beviljas ett arbetstillstånd av Migrationsverket för ett deltidsarbetet ligger på just 13.000 kronor. Det är ingen slump. Många tvingas jobba under väldigt dåliga förhållanden - och vem som egentligen arbetar är också svårt att kontrollera. Detta då många städjobb - exempelvis kontorsstädning i Stockholm - sker nattetid. Vem håller i dammsugaren och dammvippan - och får denne verkligen vita pengar?

Välj schyssta städföretag för flyttstädning i Stockholm

I grund och botten så handlar frågan om pengar. Det gäller för privatpersoner att se sig själv i spegeln och välja ett mer humant alternativ. Många är naiva och tänker inte på hur ett företag kan erbjuda så pass mycket lägre priser än ett annat. Väljer man ett lite dyrare städföretag för exempelvis sin flyttstädning i Stockholm - ett annat stort område - så kan man också bidra till en schysstare bransch. Kan man utöver detta också säkerställa att det finns exempelvis kollektivavtal hos företaget man anlitar för denna flyttstädning i Stockholm - ja, då har man också aktivt valt bort en oseriös aktör och aktivt tagit ett beslut i att städa upp i en smutsig bransch.

Exempel på en seriös städfirma med ok arbetsvillkor: stockholmflyttstädning.nu

Rätt juridisk hjälp vid vårdnadstvist

30 Jun 2021

Antalet vårdnadstvister ökar i Sverige. Det är något som kan bära många förklaringar. Många vill primärt peka på att steget till att inleda en vårdnadstvist blivit kortare och där man ser att exempelvis samarbetsproblem som skäl kommit att bli vanligt förekommande. Detta innebär att en förälder kan inleda en process mot den andre och där skälet är samarbetsproblem. Något som fyller ett stort spektrum: innebär det att sms negligeras, innebär det att föräldern inte svarar på samtal, handlar det om att föräldern i fråga inte dyker upp på överenskomna tider? Däri finns ett problem och en förklaring till varför fler vårdnadstvister äger rum i Sverige idag än tidigare.

Det finns naturligtvis även andra skäl till varför en vårdnadstvist tar vid. Om en förälder är våldsam och utgör en fara för barnen - eller den andra föräldern - så finns det definitivt anledning att söka ensam vårdnad och gå igenom en vårdnadstvist. Samma sak om en förälder är kriminell, om denne missbrukar eller lider av någon allvarlig psykisk sjukdom som kan innebära att barnen riskerar att fara illa. Vårdnadstvister kan, kort sagt, inledas av väldigt varierande skäl.

Barnens bästa är utgångspunkten vid en vårdnadstvist

Utgångspunkten från rättens sida är emellertid glasklar - oavsett anledningen till varför en vårdnadstvist inleds: man ser till barnens bästa. Barnens bästa är gemensam vårdnad och det är utgångspunkten inför varje vårdnadstvist. Det är också av den anledningen som en vårdnadstvist tar tid att lösa och där varje liten sten måste vändas på innan ett beslut kan fattas. Barnen går först.

Det man kan säga rent generellt är att en vårdnadstvist handlar om en extrem prövning för alla inblandade. Som förälder och vårdnadshavare bör man ha juridisk hjälp och man bör välja en jurist som A) har lång och gedigen vana av vårdnadstvister och B) som man känner sig trygg med. Det senare är viktig. Juristens roll blir inte bara professionell, det handlar även om ett mentalt stöd genom en känslomässig bergochdalbana.

Står du inför en vårdnadstvist?

Det gör ont att inleda en vårdnadstvist. Man strider om det man älskar mest - sina barn - och man gör det mot någon man en gång har älskat. En vårdnadstvist är ett av de tuffare områden som finns inom humanjuridiken. Framförallt så kan en vårdnadstvist vara väldigt påfrestande för barnen. Det är viktigt att dessa hålls informerade om vad som sker - men som ändå hålls utanför.

Som förälder så måste man hålla sig på en högre nivå och vara en större människa. Att exempelvis baktala den andre vårdnadshavaren är förkastligt och kan även ligga en i fatet då det räknas in under det vi gick igenom från början i form av samarbetsproblem. Håll barnen utanför, men låt dem ändå - givet ålder - veta vad som sker och varför.

Varje kommun i Sverige är enligt lag tvungna att erbjuda föräldrar samarbetssamtal. Dessa sker i syfte att förhindra en rättslig process och att en vårdnadstvist nåt domstolen. Genom konstruktiva samarbetssamtal med personer från kommunen så kan lösningar nås gällande exempelvis boende, tider, skolgång och andra viktiga frågor som man kanske inte kommer överens om. Samarbetssamtal kan lösa upp många knutar och det är alltid att rekommendera att man försöker hitta gemensamma vägar genom att delta i dessa.

Finns det ingen annan utväg så är en vårdnadstvist oundviklig. Hamnar du i den situationen så är rådet glasklart: se till att hitta rätt juridisk hjälp. Det kan göra en enorm skillnad i utgången av tvisten.

En typisk våldtäkt sker i hemmet

2 Aug 2020

Vad tänker du på när du hör ordet våldtäkt? Om du ser en rubrik på en löpsedel som säger att en våldtäkt ägt rum i Göteborg - hur skulle bilden av förloppet se ut i ditt huvud? För många så innebär en våldtäkt ett överfall som sker i skydd av mörkret - en ensam kvinna överfalls av en man en sen natt och tvingas till en sexuell handling. Så ser bilden ut - men stämmer den överens med verkligheten?

Den kan göra det. Överfallsvåldtäkter förekommer även de i en stor skala, men den är långt ifrån lika stor som då det handlar om en våldtäkt i en nära relation. Faktum är att den vanliga våldtäkt i Sverige är den som sker i hemmet - av den egna partnern. Om inte så är den förmodade gärningsmannen en bekant, en vän eller släkting.

Vår bild och definition av hur en våldtäkt i Göteborg - exempelvis - är alltså inte riktig sann. Det är en bild som skapas av medier som rapporterar sådana i en större - extremt mycket större - än vad man gör med våldtäkt, och andra sexualbrott, som sker inomhus av en bekant gärningsman.

Det handlar inte nödvändigtvis om att medier inte bryr sig om sådana brott. Det handlar kanske snarare om att en överfallsvåldtäkt ofta rubriceras som grov våldtäkt och att det är ett brott som faller in på en högre straffskala. Här ska vi säga att en våldtäkt ger ett fängelsestraff om minst två - maximalt sex - år. En grov våldtäkt ger mellan fem och tio år.

Vad kan vi lära oss av Me-too?

Me-Too-rörelsen satte fingret på någonting extremt viktigt gällande sexualbrott. Detta i form av att gärningsmännen - det handlar nästan alltid om manliga förövare; 98% av alla sexualbrott begås av män - kommer från alla samhällsklasser, från alla bakgrunder, har olika etniciteter och inkomster samt har olika ålder. Det är ett gigantiskt samhällsproblem. Me-Too fick kvinnor över hela världen att ta bladet från munnen, ställa sig upp och lätta sina hjärtan. Detta satte en boll i rullning.

Det som började med Harvey Weinstein slutade med - här drar vi till med någonting - personalchefen på ditt lokala ICA. Förhoppningsvis är detta en snöboll som inte slutar att rulla: kvinnor och tjejer måste även fortsatt våga anmäla sexualbrott, trakasserier och våldtäkter. Samtidigt måste även det givna ske: män måste sluta att begå sådana.

Attityden måste ändras

Varför en våldtäkt inte anmäls - det finns ett enormt mörkertal; något som definitivt visades av Me-Too - går att koppla ihop med att gärningsmannen ofta är bekant. Hur anmäler man sin egen partner, sin kollega, sin vän? Det är en sak. En annan svårighet ligger i hur folk i gemen ser på ett offer för en våldtäkt. I många fall handlar det om misstro. Handlar det om en högprofilerad gärningsman så vill man inte tro att denne kunnat begå en sådan fruktansvärd handling - då är det enklare att misstro offret. Den här inställningen måste ändras. Likaså måste även polisens och rättsväsendets attityd bli bättre.

Är det rimligt att ställa frågor om ett offers sexuella historik, om vilka kläder hon bar, om hon verkligen sa nej eller om hon druckit alkohol? Det är dessa frågor som skapar en situation av skam och där många väljer att inte anmäla det brott man utsatts för. Varje kränkade fråga och varje smutsig insinuation kan innebära att en våltäktsman går fri. Den givna frågan här blir då: vem är hans nästa offer i Göteborg? Det är dags för en förändring. En våldtäkt är ett fruktansvärt brott och vi måste ändra attityden mot offren.

Förlängd arbetslivstid kräver fler ergonomer

15 Feb 2020

Nyheterna som kom med förra statsminister Reinfeldt som pratade om förlängd arbetslivstid, mottogs med hån och skratt och en hel del förfärande reaktioner. Han pratade om en förlängd arbetslivstid på hela 10 år, så i stället för att vi skulle gå i pension vid 65, menade han att vi bör gå i pension vid 75. Problemet med det är bara att alla inte är i så bra skick att man kan arbeta så pass länge.

Men visst finns det många som är över 70 år fyllda och alldeles utmärkta för att kunna jobba vidare. Vi har ju en förlängd livstid och en allt bättre hälsa. När man förlade 65 år som pensionsålder, levde de flesta tills man var kring 70. Då hade man en betald ledighet under 5-10 år. I dag lever de flesta tills de är 80-90. Går man då i pension vid 65, har man en betald ledighet i närmare 25-30 år.

Orimligt lång ledighet tungt försörjningsstöd

Om vi lever längre och är friskare, är det helt naturligt att vi i så fall också arbetar under längre tid. För de unga som skulle försörja en stor generation, pensionerad vid 65 år, skulle det innebära att en otroligt stor försörjningsbörda, till och med en omöjlig börda att bära. Men ska de som nu befinner sig mitt i arbetslivet, kunna fortsätta arbeta och inte få i pension vid 65, utan kanske vid 75, bör man se upp så att inte kroppen slits ut i förtid. I mekaniska rörelser som till exempel i fabriker, är det viktigt att alla roterar och får olika arbetsuppgifter så att man inte sliter på kroppen med monotona rörelser. De som sitter stilla bör ha skrivbord och stolar som de kan variera och få byta kroppsställning.

Ergonomi viktig i arbetslivet

Med tanke på att de flesta ska arbeta under allt längre tid i sina liv, är det viktigt att man inte sliter ut kroppen i förtid. Alla arbetsplatser bör inspekteras av ergonomer som kan se till så att arbetsplatserna är verkligt ergonomiska och att den arbetsställning eller de rörelser som man gör under sin arbetstid inte sliter på kroppen så att arbetarna slits ut i förtid. Och det krävs också att det utbildas fler ergonomer som ska kunna möta den stora efterfrågan på sådana. Som vi sett är det ju viktigt att kroppen håller under närmare 40-50 år. Det lägger otroligt stora utmaningar på arbetsplatserna, arbetsgivarna och arbetarna själva att se till så att arbetsplatsernar är ergonomiskt riktiga och på sätt som stöttar arbetarna på rätt sätt.

← Äldre inlägg