Är städbranschen i Stockholm ren?

Vissa branscher är av hävd smutsigare än andra. Paradoxalt nog så är städbranschen väldigt smutsigt sett till arbetsvillkor, arbetstider och sett till hur de anställda blir utnyttjade. Något som dessutom till stor del handlar om kvinnor och det är väl också därför som man så sällan hör någonting.

Då fler och fler familjer i Stockholm väljer att ta hjälp med hushållsnära tjänster så kan det också vara dags att ta reda på vem som städar och under vilka villkor städerskan i fråga arbetar under. I många fall så handlar det om kvinnor som har extremt låga löner och som dessutom tvingas åka - kommunalt - i flera mil mellan varje kund.

Det kan vara värt att veta nästa gång du och dina bekanta diskuterar hur pass bra ert livspussel fungerar som en följd av er hemstädning och hur pass mycket mer tid ni har över för varandra som en följd av detta. Det är alltid någon som får betala. Inga luncher är fria. Men, därmed heller inte sagt att luncherna i fråga behöver ställas in.

Nej, det finns städföretag i Stockholm som erbjuder schyssta villkor, som ger sina anställda kollektivavtal och som hela tiden arbetar aktivt för att vidareutbilda och förkovra sina anställda. Det är dessa företag man måste hitta och anlita. Det gör man sällan genom att låta plånboken styra valet.

Så hittar du rätt företag för din flyttstädning

Oavsett vilken tjänst du behöver hjälp med och oavsett om det handlar om en enstaka gång - flyttstädning - eller ett mer långtgående samarbete - hemstädning - så bör du välja rätt städföretag. Vi tänkte av den anledningen räkna upp några punkter som kan hjälpa dig och vi säger för enkelhetens skull att det är en flyttstädning du behöver i Stockholm. Så här hittar du rätt:

  • Kostnaden. Har du möjlighet att använda ditt Rut-avdrag för din flyttstädning så anser vi att du kan bortse lite från priset. Då blir din flyttstädning väldigt billig oavsett. Ta in offerter från olika städföretag och se till att välja någon i mitten. Du ska inte ta den billigaste, men du behöver heller inte acceptera något överpris.
  • Personalomsättningen. Kolla upp hur pass hög personalomsättning som företaget har. En låg sådan indikerar trivsel, schyssta villkor och fina möjligheter till personlig utveckling. En hög personalomsättning tycker vi pekar på det motsatta. Ingen stannar på ett arbete man inte trivs med.
  • Kollektivavtal. Det ska definitivt finnas. Arbetsplatser som inte erbjuder sina anställda kollektivavtal är oseriösa - oavsett vilken bransch det handlar om. Se över detta!
  • Miljötänk. Vilka gifter och kemikalier använder man vid en flyttstädning? Man kan städa med gröna alternativ och få väldigt rent - exempelvis genom microfiberdukar. Även här kan man säga att städbranschen är allt annat än ren och det bör du vara medveten om. Välj ett företag som tänker långsiktigt och på vår miljö.
19 Nov 2018