Bergvärme är bättre för vår miljö

I Sydney igår så uppmättes en temperatur om 47.5 grader celcius. I New York så fick man en nyårshelg som var kallare än någonsin. I Sverige så utfärdades en klass-2-varning i Jämtland, Härjedalen, Västernorrland och Gävleborgs län. Samtliga dessa händelser kan ses som enskilda incidenter, som slumpens skördar och som oturliga sammanträffanden. Eller också så kan man välja att se dessa som annat än isolerade händelser och som en del av någonting större - som en effekt av hur vi lever.

Den globala uppvärmningen är en fråga som börjar glida oss ur händerna på allvar. Vi har snart passerat den kritiska punkten då vi inte längre kan påverka positivt utan där vi måste leva med konsekvenserna av våra dåliga val. Än värre är att våra barn och framtida generationer kommer att få ta del av detta arvegods.

Vi måste agera och vi måste göra detta på egen hand. Vi har alla val att göra och vi kan påverka miljön positivt genom att förändra vårt sätt att leva. Hur bor du och hur kan du förändra detta boende till ett bättre, mer miljövänligt sådant?  En av de mest påtagliga förändringarna du kan göra är att byta energibrunn och i synnerhet till bergvärme. Vi ska förklara varför.

Så fungerar bergvärme i Stockholm

Bergvärme handlar om att ta tillvara på solenergi som samlats i berggrunden. Skulle du ha rätt förutsättningar för bergvärme till ditt hus i Stockholm så kommer du att ha grön energi som ger avsevärt mycket mindre utsläpp. Om vi säger att du i nuläget har fjärrvärme så kommer ett byte till bergvärme att ge 97 % lägre utsläpp av Koldioxid. För en stad som Stockholms så skulle bergvärme göra en enorm skillnad - för en stad av exempelvis Pekings storlek; det går knappt att beskriva.

Svårigheten ligger i sakens natur; alla har inte rätt förutsättningar rent geologiskt för att använda sig av bergvärme. Dessutom så kostar det pengar att borra efter denna energibrunn. Där är den stora anledningen till varför många - även om de har rätt förutsättningar - avstår från att använda sig av bergvärme.

För dig med hus i Stockholm så kan det kosta mellan 80-110.000 kronor att borra efter bergvärme, köpa en bergvärmepump och få denna installerad. Till vilken nytta, tänker många - bara för att få en bättre miljö?

Du tjänar pengar på bergvärme

Det viktigaste argumentet till varför man ska installera bergvärme blir förmodligen istället ett ekonomiskt sådant: du kommer att tjäna pengar på det i slutändan. man brukar räkna med att det tar ungefär tio år innan den initiala investeringen har uppnåtts och man kan börja räkna hem pengarna. Då det kommer till bergvärme så kan du nämligen se att din kostnad för uppvärmning och energi kommer att sänkas med upp till 80 % - varje år.

Det är förmodligen den summan som kommer att få folk i Stockholm att ta steget mot bergvärme. Och; det är inget fel i det - kan man både tjäna pengar och göra miljön en tjänst så är det att anse som två flugor i en och samma smäll.

31 Jan 2018