Botox – bra, dåligt eller både och?

Hur är det med Botox egentligen? Är det ett gift som kvinnor låter sig injiceras med i ett desperat försök att bevara sin ungdom, eller är det ett undergörande medel som gör livet lättare inte bara för äldre utan även för människor som lider av migrän och andra åkommor. Ja, om Botox finns många åsikter och det gäller att se dem för vad de är – åsikter, inte fakta. Vad någon tycker om att någon annan använder Botox för att få ett yngre utseende har egentligen ingen betydelse, de fakta som finns pekar inte på att det skulle finnas några större biverkningar med Botox. Däremot har det visat sig vara effektivt som behandling mot migrän och även andra åkommor som till exempel överdriven svettning.

Sant om Botox

Här kommer lite fakta om Botox. För det första: Ja, det är ett gift. Eller rättare sagt, det är en mycket försvagad form av toxinet Botulinumtoxin, som tillverkas av en bakterie som heter Clostridium Botilinum. Giftet finns i sin rena form i jord och smuts i naturen och kan bland annat också uppstå i mat som förvarats fel. Rent Botulinumtoxin är fruktansvärt starkt och dödligt för en människa. Det giftet gör är att bedöva nerverna och slå ut deras funktion, vilket stänger av kroppens funktioner, bland annat andningen. Det är också denna egenskap som gör Botox till ett så bra medel för att släta ut rynkor och hjälpa mot migrän. Botox verkar lokalt precis där det injiceras och slår ut nervändarna som används för att förmedla smärta och som även orsakar muskelsammandragningar. Huden blir därför slät vid området där det har injicerats. Mot rynkor i ansiktet och mot muskelryckningar är Botox mycket effektivt.

Det finns inga kända faror med  Botox, men det finns så klart biverkningar, bland annat allergiska reaktioner och andningssvårigheter i sällsynta fall. Naturligtvis är det farligt att svälja Botox och det kan till och med leda till döden om man inte snabbt kommer i kontakt med läkare, men eftersom en Botoxinjektion alltid sker av utbildad personal i en kontrollerad miljö finns ingen reell risk för det.

Botox gör stor nytta

Man ska därför inte moralisera kring Botox, det är ett medel som är bra till mycket och även om man själv inte kan tänka sig att använda det med motivationen att det är ”onaturligt” eller ”ett gift som sprutas in i kroppen”, kan man hålla dessa tankar för sig själv. Botox och andra liknande medel som tillverkas av Botulinumtoxin har hjälpt både barn och vuxna med CP-skador, migrän, ymniga svettningar, spasmer och skelning till ett bättre liv, så Botox har helt klart förtjänat sin plats på läkemedelsmarknaden. Att det dessutom kan användas för att ge människor som vill ha ett yngre utseende får ses som ett plus. Däremot kanske det inte är helt lyckat att allt fler unga människor vill genomgå skönhetsbehandlingar med Botox, men det är ändå ett individuellt val som får stå för dem.

Botox är i 999 fall av 1000 endast till nytta för den som får en behandling och det värsta som normalt inträffar är att det inte hjälper. Det hjälper till exempel inte mot alla typer av migrän och andra åkommor, men det är alltid värt att försöka. Precis som alla mediciner har Botox naturligtvis biverkningar, men de är inte fler eller värre än för något annat läkemedel av samma kaliber.

25 Aug 2018