Catering för alla smaker?

Hur pass jämställt och välkomnade ett samhälle är kan avgöras genom att titta på restaurangkartan. Finns det en möjlighet för exempelvis invandrare att öppna en egen restaurang och driva denna i egen regi? Och: kommer det att komma kunder som är blonda och blåögda? Det vill säga, kommer svenskar att besöka restaurangen i fråga eller kommer besökarna att bestå av en homogen grupp av enbart landsmän till personen som äger stället?

Detta är lite intressant och här har Sverige till mångt och mycket lyckats väldigt väl. Ser man till utvecklingen i våra större städer så kan man numera äta från i stort sett världens alla hörn. Där har mycket skett på några decennier då man kanske fick slita hårt för att ens kunna köpa curry, chili och vitlök i en vanlig livsmedelsaffär.

Stockholm och stockholmare välkomnar nya kulturer och är inte rädda för att låta smaklökarna arbeta med nya anrättningar. Det är bra då just maten ofta kan fungera som en bro mellan människor och kulturer. Genom att äta annorlunda mat så stillas inte enbart hunger - även nyfikenheten får en väsentlig del av näring.

Ett annat exempel på detta är att det inte enbart gäller de restauranger i Stockholm som du fysiskt besöker och upplever. Nej, det finns andra områden där utvecklingen gått framåt på samma sätt. Vi ger två exempel på detta: Foodtrucks och Catering.

Catering i Stockholm ger smaker från hela världen

Det kanske inte blivit den stora boomen som man hoppades på gällande foodtrucks i Stockholm. I andra större städer så är de en del av den naturliga gatumiljön; i Stockholm så dök de upp och många av dem försvann lika fort igen. Inte på grund av en bristande efterfrågan, utan mer som en effekt av stelbenta regler gällande från stadens sida. Priserna kan även de förklara varför vi idag ser färre foodtrucks än för bara några år sedan i Stockholm.

Själva grundtanken med foodtrucks är att man ska kunna ta någonting snabbt och äta i farten. Det man äter ska vara billigt. Då går det, helt enkelt, inte att ta en hundralapp för en macka eller för ett tortillabröd med lite kött i. Gästerna kommer att köpa en sådan anrättning en gång - men aldrig mer. Vi får hoppas att de foodtrucks som finns i Stockholm anammar detta.

Catering då? Här har branschen arbetat mer målmedvetet och tagit steg för varje år. Idag kan du i Stockholm välja catering från världens alla hörn - Thailand, Libanon, Frankrike, Spanien och så vidare - och till skillnad från Foodtrucks så finns det mer humana priser inom catering. Det är också något som syns i Stockholm då fler och fler privatpersoner väljer catering vid fester och andra tillställningar.

Man ska även se till hur allergiker, vegetarianer och veganer behandlas idag jämfört med förr. Beställde du vegetarisk vid catering förr i Stockholm så kunde du förvänta dig en vanlig grönsallad. Idag är nästan de rätterna mer spännande än vad de rätter innehållande kött är. Ett stort och inkluderande steg som gör att catering kommer att växa och bli ännu större i Stockholm. Att fler personer idag - både av etiska och religiösa skäl - väljer bort köttet är ingen hemlighet.

30 Mar 2018