Dags att subventionera tandimplantat?

Vissa saker gör ont att se. Vårt samhälle är inte rättvist, även om vi är bättre än många andra länder så finns det orättvisor som måste belysas. Först då dessa frågor hamnar i strålkastarljuset så kan man nå en förändring och skapa ett bättre samhälle för alla. I Sverige så ökar klyftorna mellan fattiga och rika snabbare än i något annat europeiskt land och vi har idag fler miljonärer än någonsin tidigare.

Samtidigt så finns det också fler personer som lever under existensminimum - eller farligt nära - och som aldrig kan unna sig någonting; dagarna blir en kamp för att överleva och både kronor och ören måste vändas på för att överleva. Det är också dessa personer som drabbas hårdast vid sjukdomar och som heller inte har råd att bli sjuka. En sjukskrivning innebär idag att man faller bortom det skyddsnät som demonterats utan att någon egentligen märkt det; man kan tappa jobbet, man blir utan inkomst och man blir - snabbt och utan pardon - utförsäkrad.

Alla blir sjuka, men alla har inte råd att bli det - det är en sjukdom som drabbat Sverige och där vi alla måste bidra med vaccineringen. Hur många fattiga har råd att gå till en tandläkare, hur många personer i Stockholm har struntat i sina kallelser till sin tandläkare endast av ekonomiska skäl? Det är fler än någon vågar gissa. Vi skulle även säga att en subventionerad - kanske fri - tandvård skulle vara en sund idé. På samma sätt som den är fri upp till 23 år ålder så borde den även vara det för vuxna.

Varför? Jo, för att friska tänder motverkar följdsjukdomar som i sin tur kostar samhället mycket pengar. Om man inte sköter sina tänder eller har en budget där ett besök hos en tandläkare inkluderas så kan det på sikt leda till att man drabbas av exempelvis cancer; en sjukdom som är dyr att behandla och som dessutom är dödlig.

Tandimplantat är dyrare och således inte för alla

Vi ska även peka på rätten till bästa tänkbara vård. Om en fattig person tappar sina tänder - som en följd av exempelvis sjukdom och/eller medicinering så finns det inte alls samma urval gällande lösningar. Det kanske inte finns någon lösning överhuvudtaget. En rik person kan välja mellan tandproteser eller tandimplantat och där det senare är den överlägset bästa lösningen vid tandlossning (givet att man har ett starkt käkben).

Ett tandimplantat är emellertid dyrt och handlar det om flera tänder som ska ersättas så bär det en väldigt hög kostnad som få fattiga kan betala. Tandvårdsbidraget räcker inte på långa vägar. Allvarligt talat. Vi vet att många tandläkare i Stockholm har förmånliga avbetalningsplaner för tandimplantat och vi vet att många anser att den vård de erbjuder inte ska avgöras av hus tjock plånbok man har. Men, varför ens göra det till en fråga? Finns det så bra lösningar som ett tandimplantat så borde det vara en lösning för alla - fattig som rik - i Stockholm.

16 May 2019