Den strukturella rasismen är fortfarande kvar

Hur ska man komma till rätta med problemen i orten? Det är en fråga som man hör ställas bland politiker i Sverige - i synnerhet under detta valår och med en tanke på att plocka lite lågt hängande frukt från träden. De svar som ges handlar nämligen inte om att förbättra skolan, om att stimulera arbetsmarknaden, att skapa stolthet hos invånarna eller stärka upp det sociala skyddsnätet. Nej, svaren handlar istället om invandring, narkotika och om ökade anslag till poliser och säkerhetsbolag.

Vi sticker inte under stolen med att det finns problem; men man måste kunna ställa sig en annan fråga i samma andetag: varför finns problemen överhuvudtaget? Till mångt och mycket handlar det om chanser, stämplar och uppgivenhet. Hur kan en ung kille från orten konkurrera på samma villkor - och om samma jobb - som en rågblond kille från Östermalm, fullt munderad i en skräddarsydd kostym och en aura av självsäkerhet?

Slaget är liksom förlorad redan då dessa båda unga män möts utanför rummet där arbetsintervjun ska ske. Även om killen från orten kan visa upp ett fläckfritt förflutet, fina betyg och visar upp kunskaper som den andre killen saknar. Tack, men nej tack - bättre lycka nästa gång. Risken finns att det inte blir någon nästa gång då den unge killen från orten ger upp och istället accepterar det mindre värde som samhället indirekt stämplat på hans kropp.

Det handlar dels om rasism; en slags vardagsrasism som kontaminerat väggarna hos arbetsgivare - alla vill att alla ska få chansen, men ingen vill vara den som ger möjligheten. Här har vinden vänt på senare tid.

För några år sedan så medgavs det att problematiken fanns där; det fanns en strukturell rasism i samhället som sattes i fokus. Lösningen var närmare än någonsin - bara för att dörren till frågan plötsligt slogs igen med ett brak.

Politikernas kappor började plötsligt känna vinddraget från ett annat håll: nu finns det inte längre någon strukturell rasism - problemet ligger snarare i att medborgare i Rinkeby, Tensta, Alby och alla andra förorter måste ta sig själva i kragen; ivrigt påhejade av alla poliser som utlovats till områdena i fråga.

En skräddarsydd kostym ger bättre förutsättningar

Vad kan man göra? Ge inte upp. Någonstans så kommer det att ske en förbättring. Och: det handlar faktiskt mycket om att förändra sig själv också. Det går inte att välja den enkla utvägen och peka på rasism varje gång man inte går vidare i processen till att få ett arbete.

Någon gång så handlar det om att, så att säga, ge kunderna vad kunderna vill ha också. Går du till en arbetsintervju klädd i sneakers, adidasbyxor, en munkjacka och en keps som näppeligen sitter kvar på huvudet så spelar det ingen roll hur klipsk du är, vilka betyg du har eller vilken underbar personlighet som du besitter. Rekryteraren kommer att se en trubbelmakare från orten. Punkt.

Besöker du en skräddare och syr upp en skräddarsydd kostym däremot - då kan vi börja snacka. En skräddarsydd kostym är en investering som kommer att öka dina chanser till arbete. Dels så visar du upp en annan sida, dels så visar du att du tar uppgiften på allvar och att du verkligen vill ha arbetet i fråga och dels så ger en skräddarsydd kostym dig ett ökat självförtroende: allt detta föder framgång.

Det är en ren investering

En skräddarsydd kostym behöver inte vara så dyr heller - det behöver inte handla om att välja den mest exklusiva bomullen som finns tillgänglig. För några tusenlappar så får du ett plagg som håller över en lång, lång tid - den nöts inte i onödan då den även anpassas efter dina rörelser - och som du dessutom kan använda vid speciella tillfällen i livet som sker utanför karriären.

Ett råd är att du försöker hålla kostymen klassisk och tidlös - välj en tvåknäppt kavaj med smalare slag, välj en mörkare färg - gärna marinblått - och försöka att undvika de stora mönstren. Du kan alltid addera färg och personlig touch genom spännande accessoarer - en klocka, en snygg scarves, en mönstrad skjorta eller en hatt.

Ge dig själv bästa möjliga förutsättningar genom att köpa en skräddarsydd kostym - ingen annan kommer att kratta manegen åt dig.

17 Jun 2018