En köksrenovering ger status

Kommer ni ihåg det där hemma-hos-reportaget för några år sedan där en stolt lägenhetsinnehavare i Stockholm lät oss läsare följa med genom han utsökta val av material, färger, möbler och annan inredning och där hela resan kröntes genom att han berättade om sin teppanyakihäll? Just den hällen hudflängdes och där folk över hela landet ondgjorde sig över vilka sakfrågor som en vanliga stockholmare prioriterade högst.

Låt världen utanför brinna så länge jag kan använda min teppanyakihäll och grilla min musslor på ett perfekt sätt. Det finns en poäng i detta. För många så har det blivit viktigare att se om sitt eget hus än att bry sig om omvärlden.

På många sätt så brinner faktiskt världen - flyktingkatastrofer, krig, hot om konflikter, segregation, rasism och ett klimathot som hänger över oss alla. Ändå så är frågan om en köksrenovering högre upp på mångas agenda. Man genomför hellre en köksrenovering än att engagera sig och på ett personligt plan börja brinna för något. Naturligtvis - en köksrenovering kan vara ett sätt att undvika och koppla bort jobbiga saker också.

Det kan handla om terapi och det kan handla om att man - naturligtvis - ska skapa förutsättningar för trivsel i sin egen familj också. Vi skulle dock säga att en köksrenovering idag - för många - är att sätt att visa att man har pengar och att man genom detta också visar upp en status. Den typen av status är - precis som gällande bilar, kläder och båtar - enbart irriterande.

Är du i behov av en köksrenovering?

Däremot så kan man se en köksrenovering ur ett annat perspektiv också och som en del av den kvinnliga frigörelsen. För; vem är det som lagar mat i er familj? Idag så är svaret långt ifrån lika givet som det förr var. För några år sedan så var köket en kvinnlig sak; det var mamman i familjen som lagade mat och det gjorde också att ett kök såg ut därefter - små ytor, smarta lösningar, bra och genomtänkt arbetstriangel; men inte så mycket mer än så.

Man byggde funktionella kök, punkt slut. Idag så lagar alla mat och det har blivit något som både pappan, barnen och mamman gör - och vill göra. Matlagning och - framförallt - det rent sociala sker i köket som blivit en självklar samlingsplats för en familj. Därför kan en köksrenovering i Stockholm vara nödvändig sett till att en sådan suddar ut gränsen mellan kvinnligt och manligt och som gör att traditionellt kvinnliga sysslor - matlagning, städning, disk eller att plocka i- och ur diskmaskinen - är sysslor för alla och som hela hushållet hjälps åt med. En sådan köksrenovering - som öppnar upp, som skapar yta och som välkomnar - är vi helt för. Så länge det inte handlar om att visa grannen hur pass mycket pengar man har så är det okej.

En köksrenovering som sker av funktionella och trivselmässiga skäl kan vara extremt givande, men om det enbart handlar om status och att visa att man har råd. Ärligt talat: det finns andra sätt att visa att man duger och det finns andra hål att stoppa pengarna i. Du kommer förmodligen att känna dig lika tom inombords i ett nyrenoverat kök som i ditt gamla. Som Robert Broberg sjöng: Att ha det taskigt med sig själv i Paris, är det samma som att ha det taskigt med sig själv i Stockholm… Du kan aldrig resa bort från dig själv. Inte genom en resa och definitivt inte genom en köksrenovering.

20 Nov 2018