Enorm utveckling för värmepumpar

Ibland får man nästan tanken om att någon typ av fossil sekt undanhåller – och står i vägen – både för sanningen och utvecklingen. Det måste finnas bättre lösningar än olja och bensin; det måste finnas vägar som leder till en bättre miljö och det måste kunna gå att göra ett snabbt byte så att vi kan lämna över en jord med – hyfsat – gott samvete till våra barn. Det är vår förbannade plikt.

Ovan lät det kanske lite som orden från någon typ av konspirationsteoretiker, full klädd i folie och med elen avstängd där ute i kojan i skogen. Det är lätt att det tippar över då man talar om dessa viktiga frågor.

Om sanningen ska fram så är det mycket som händer och där man kan se att företag jobbar febrilt för att hitta mer miljövänliga lösningar – oavsett område och bransch. ta bara en sådan sak som värmepumpar som haft en enorm utveckling under senare år. Att värmepumpar är skapta för att ta tillvara på lagrad solenergi är en sak som skapar ett miljövänligt kretslopp.

Du kan alltså värma upp ditt hus i Malmö med hjälp av lagrad solenergi djupt nere i berggrunden och därigenom dels bidra till en bättre miljö och dels också sänka dina årliga kostnader för just uppvärmning med närmare 80 %.

Din vardag blir lättare med moderna värmepumpar

Det är den stora fördelen och syftet med värmepumpar (oavsett om de återvinner lagrad solenergi från berggrunden, från vatten, från marken eller från luften). Vi tänkte dock titta lite närmare på utvecklingen rent tekniskt och hur du kan dra nytta av denna. Det är nämligen ofta andra skäl - pengar och bekvämlighet - än miljön som får folk att slutligen byta energikälla. Här är dessa skäl, enligt oss:

  • Du styr via mobilen
  • Vi använder idag våra mobiltelefoner till i stort sett allting – att vi skulle kunna styra våra värmepumpar var egentligen bara en fråga om tid. En tid som är här och nu. Om du ska åka iväg på en affärsresa så kan du genom en app styra och låta din värmepump gå ner i prestanda. På samma sätt kan du göra det motsatta innan hemkomst och mötas av en behaglig temperatur då du öppnar dörren till huset i Malmö.
  • Tillgång till varmvatten Förr var det nästan ett måste att även investera i en varmvattenberedare för att ständigt ha tillgång till varmvatten. Så är det inte längre. Dagens värmepumpar anpassar sin kapacitet och prestanda efter förbrukningen - då någon duschar går den upp; då ingen är hemma och använder varmvatten så lagrar den så att varmvatten finns senare då behovet finns.
  • Den sköter sig själv Två delar finns i denna punkt. A) Du behöver inte hålla på att sänka kapaciteten på din värmepump i syfte att tjäna pengar. Allt du behöver är att timavtal med din elleverantör. Finurligt nog så kan nämligen dagens värmepumpar kopplas upp mot den nordiska elbörsen och höja sin kapacitet då priserna är som lägst – ofta under natt och morgon – för att sedan gå ner då priserna är högre – under kvällarna. B) Till skillnad mot exempelvis en oljepanna så behöver värmepumpar minimalt med underhåll och service. Det många uppfattar som störande är att man går omkring med en gnagande oro i kroppen där man tror att någonting har gått sönder. Har du en oljepanna måste du dessutom beställa olja. Värmepumpar å sin sida, de sköter sig – som sagt – själva. Förutsatt att de är rätt installerade.
2 Jun 2018