Ett modernt samhälle ska hylla en whistleblower

En whistleblower, eller visselblåsare som vi ibland säger på svenska, är en person som uppmärksammar saker som inte står rätt till, till exempel på företaget hen jobbar. En visselblåsare trotsar kanske arbetsplatsens regler och riskerar både sitt jobb och att bli utfryst av kollegor, men anser att sanningen är för viktig för att inte världen ska få reda på den.

Genom historien har visselblåsare avslöjat såväl korruption som avlyssning, staters avlyssning eller mord på civila, miljöbrott eller brott mot patientsäkerhet på sjukhus och så vidare. Visselblåsare är på många sätt en nödvändighet för att få transparens inom ett företag eller i en rättsstat. Trots detta behandlas visselblåsare ofta som förrädare eller kriminella.

Daniel Ellsberg fick Nixon på fall

Ett exempel på en känd visselblåsare är till exempel den nu Sverigeaktuelle Daniel Ellsberg, som i egenskap av krigsanalytiker i början av 70-talet läckte hemliga dokument om USA:s krigföring i Vietnam, de så kallade Pentagon Papers, till pressen. Det var inbrottet hos Ellsbergs psykolog som ledde till Watergateskandalen och till sist Nixons avgång och åtalet mot Ellsberg ställdes in.

Ellsbergs val att läcka information blev början till slutet på Vietnamkriget, ett krig som redan kostat hundratusentals liv på båda sidor, och även att den korrupte presidenten Nixon fick avgå. Ett typiskt exempel på när en visselblåsare genom sina handlingar hjälper till att förändra historien till det bättre. Ett annat modernare exempel i USA är Edward Snowden, som avslöjade underrättelsetjänsten NSA:s övervakningssystem Prism till Wikileaks och sedan fick fly landet. PÅ svensk mark har vi Håkan Isacsson, som var den som försedde Jan Guillou och Peter Bratt med information under det som blev IB-affären. 

Korruption och lögner är realiteter även i Sverige

På många håll i världen, även i Sverige, förekommer det korruption och att företagsledningar försöker sopa oegentligheter under mattan. Det skarvas och fuskas för egen vinnings skull och i värsta fall blir oskyldiga människor offer. Visselblåsare är en roll som behövs och de som våga ta bladet från munnen ska behandlas med respekt och inte som tjallare.

Lag för att främja whistleblowing

Sedan 2017 finns till och med en svensk lag som säger att alla företag är skyldiga att ha ett system för visselblåsare. Alla anställda ska kunna gå till en oberoende aktör, ofta ett säkerhetsföretag som erbjuder en whistleblowingtjänst, och avslöja vad man vet. Att visselblåsningen inte sker internt är mycket viktigt för trovärdigheten hos ett företag. En oberoende utredare behandlar informationen och meddelar företagsledningen om man hittar något som inte stämmer.

Alla anställda på ett företag eller inom en myndighet ska känna att de kan höja rösten när de ser något som är fel. De ska inte riskera att bli av med jobbet eller att bli utfrysta av sina kollegor. En kultur där de anställda inte vågar avslöja oegentligheter är i längden inte bra för något företag, och inte heller för samhället i stort.

5 Mar 2019