Lämna vintern - res till Tunisien

Tunisien har alltid varit ett favoritresmål för svenskarna, med härligt väder, god mat och långa vackra stränder. Men hur ser det ut i Tunisien efter den blodiga arabiska våren som ju faktiskt startade just där? Grönsakshandlaren Mohammed Bouazizi tände eld på sig själv 2010 i protest mot sin livssituation, bristande demokrati och mänskliga rättigheter i Tunisien. Händelsen fick ringar på vattnet och ett uppror spred sig över hela landet. Folket krävde att den regerande diktatorn skulle avsättas och många dog i olika blodiga demonstrationer landet runt.

Sedan fortsatte upproret i länderna runt omkring som i Egypten, Algeriet, Libyen, Marocko och senare till Syrien, Jemen, Bahrain och flera andra länder i närheten, men Tunisien klarade övergångsperioden utan inbördeskrig, mycket tack vara en bred och offentlig debatt mellan den gamla eliten och folket. Tunisien är det land som anses klarat sig bäst efter den arabiska våren och är idag ett fredligt och demokratiskt land att besöka.

Att resa till Tunisien 

Tunisien är alltås ett solsäkert land som du kan åka till året runt, med en skön medeltemperatur på vintern på 16-20 grader. På sommaren blir det betydligt varmare klimat och temperaturen håller sig mellan 30-35 grader. De flesta reser som reser på charter till Tunisien väljer de nordöstra delarna vid Hammametviken, som till exempel Hammamet, Monastir samt Sousse. Orterna är samma stil som Grekland och Turkiet med fokus på sol och bad, men det finns även mycket att göra när det blir för varmt eller när man vill ha lite omväxling från lata dagar i solen.

Kultur, utflykter och shopping

Likt många andra nordafrikanska länder finns det massor med basarer att besöka och botanisera i. I de gamla basarkvarteren i städerna eller i turistortena kan köpa allt du kan tänka dig, till exempel kläder, skor, mattor, keramik, lädervaror och såklart färsk frukt och nötter.

Från turistorterna kan man åka med utflyktsbussar till Sahara där du kan se den romerska amfiteatern i El Djem, och se på typiska berberbostäder och grotthusen i Matmata där "Star Wars" spelades in. Men dessa utflykter kräver övernattning på grund av avståndet. På egen hand kan du till exempel ta tåget till ruinerna efter den legendariska staden Kartago och till konstnärsbyn Sidi Bou Said.

För äventyraren kan du på många orter prova på kamel- eller dromedarridning på stranden.
För den inbitne golfaren så finns det många riktigt bra golfbanor till bra priser. I turistorterna Hammamet, Monastir och Sousse ligger golfbanorna på nära avstånd från hotellområdena. 

Exotisk mat

Missa inte den härliga och exotiska maten som är en blandning av nordafrikanska och medelhavets smaker! Kryddblandningen "Tabil" finns i många rätter, och består av bl.a. vitlök, cayenne, koriander och kummin. Couscous serveras till det mesta i Tunisien. Den kryddade grytan med kött eller korv som heter "Ojja" är ett måste vid besöket. Till dessert måste du prova "Baklawa", som är fylld med hackade nötter och serveras med syrap eller honung.

Tunisisk chillipasta serveras före många måltider som förrätt som kommer in med lokalt bröd. En annan förrätt är "brik", vilket är en friterad filodeg med olika fyllningar.

Efter måltider får man ofta ett gott och fräscht mint-te att runda av de starka smakerna.

18 Jan 2019