Metoo öppnar dörrarna

Det började som en skakning på nedre däck. Harvey Weinstein, en amerikansk filmproducent (känd från att ha producerat bland annat Pulp Fiction) blev anklagad för att systematisk ha förgripit sig på kvinnor och utnyttjat sin maktposition för att få sexuella tjänster utförda. En kvinna klev fram - och fler följde hennes fotsteg; till slut så var bollen i rullning och det visade sig att Weinstein följt detta mönster under flertalet år. En sexuell predator som med maktens medel kunde ta sig friheter, utnyttja kvinnor i underläge och som från sin piedestal var onåbar från angrepp.

“Säger du något om detta så är du slut som skådespelare”. Tystnadskulturen visade sig vara hans främsta skydd. Alla - har det i efterhand kommit att visa sig - visste något; men ingen ville blåsa i visselpipan då ljudet från denna skulle göra dem till en paria.

Då murarna väl rämnade så kunde ingenting rädda honom och svallvågorna kom att skaka hela världens länder. Harvey Weinstein var inte ensam. Långt därifrån. Det som skedde var nämligen att en kampanj på sociala medier föddes och där kvinnor över hela världen kunde samla sina berättelser om sexuella övergrepp under hashtagen Metoo.

En kampanj som visade att detta inte var något enskilt problem för Hollywood - det var ett problem för varje arbetsplats och egentligen för varje social situation. Ett problem som i det stora hela stavas män och makt - två saker som, har det visat sig, inte bör vandra hand i hand. Men, som alltid har gjort det och som alltid kommit undan med de friheter som kommer med makten.

Det har varit okej att tafsa, det har varit okej att använda sin maktsituation för att nå sina mål, det har varit okej att nedvärdera, förminska och trycka ned kvinnor/tjejer för att stärka sin egen position. Metoo har visat att detta sker överallt och att detta kommit att ställas fram i solen har medfört att män börjat falla. Tungt.

Metoo skakar Sverige

I Sverige har diverse mediaprofilers, journalister, skådespelares, regissörers, juristers, komikers och producenters förehavanden kommit upp till ytan och det har så sakteliga börjat rensas i leden. Det värsta är att så många vetat och att många personers maktmissbruk varit lite av en allmän kännedom på respektive arbetsplats.

“Passa dig för honom. Gå aldrig ensam till hans kontor. Säg inte ifrån “. Varningslamporna har blinkat i illrött, men ingenting har skett - förrän nu. I en perfekt värld så hade Metoo-kampanjen ägt rum för längesedan och många kvinnor har sluppit blivit utnyttjade.

Skillnaden nu mot då är att man kan använda kraften som finns i de sociala medierna. Man kan göra sin röst hörd och man kan förstärka denna röst genom att samla vittnesmål gemensamt. Ensam är tyvärr inte stark, ensam är obekväm, ensam är jobbig och ensam blir sällan befordrad - många däremot: där kan berg vältas.

Det ska blir synnerligen intressant att följa hur följderna av Metoo blir och det ska bli väldigt spännande att se hur många manliga “genier” som blir ställda framför schavotten. Kan detta leda till att våra strukturer förändras och att patriarkatet skakas i sina grundvalar? Låt oss hålla tummarna. Det är dags för en förändring.

16 Nov 2017