Riktiga burritos blev vägen till jobb

I dag finns flera foodtrucburritosks och restauranger i Stockholm som säljer äkta mexikanska burritos. Men så har det inte varit många år. Historien kring en av de restauranger som slog upp portarna 2017 sträcker sig enbart bak till 2015 då utbudet var extremt mindre än idag.

Att hitta en restaurang i Stockholm som har burritos på menyn är idag inte några svårigheter. De finns lite ”här och var” samtidigt som även food trucks säljer detta på större event och festivaler. Efterfrågan och utbudet är helt enkelt stort.

När en person, som idag driver en burritosrestaurang i Stockholm, kom hit för första gången 2015 ansåg han att det inte fanns ett enda ställe som sålde ”riktig” burrito. En rätt som han älskade och därmed valde han att göra något år problemet. Genom att han då var arbetslös blev det två flugor i en smäll. Han fick jobb och staden fick burritos. Uppenbarligen gick satsningen bra då han sedan kunde utöka med bland annat en till restaurang.

Första steget var en food truck och denna bil rullar fortfarande. Men med restaurangen skapas helt andra möjligheter både gällande meny och kundupplevelse.

Detta är burrito

Burrito kallas även för taco de harina och är en mexikansk maträtt från början. Den hittas däremot över stora delar av världen där det sydamerikanska köket har fått plats. Grunden är ett tortillabröd som är rullat och därmed innehåller en fyllning. Delvis kan det därmed liknas med en tacos eller ett pitabröd med fyllning. Detta utifrån ”bröd med fyllning”.

Klassisk mexikansk fyllning är svarta eller bruna bönor, ris eller kött. En måltid som både kan köpas som ”snabbmat” och på restauranger runt om i Mexico. På Wikipedia anges att skillnaden mot de burritos som kan köpas i USA ä framförallt storleken och mängden innehåll. I USA är de betydligt större och har då bland annat gräddfil, tomat, guacamole och ost.

"Lilla åsnan - burriton"

På spanska betyder Burrito liten åsna. Någon säkerhet till varför maträtten har fått namn efter djuret finns inte men man tror att det har med tortillabrödet liknar åsnas öron. Alternativt att man syftar på de bärpåsar som åsnorna använder för att transportera saker.

I Sverige har framförallt tacos varit den maträtt man förknippat med Mexico. Men steget till burritos är inte stort. Dessutom är det betydligt lättare att äta burritos på stående fot än en tacos. För några år sedan började utbudet av burritosställen öka i Stockholm. Kanske kan vi framförallt förknippa Mexico med burritos om några år och tacos får ta ett steg tillbaka.

Källa: Stockholmdirekt.se

26 Feb 2019