Städbranschen i Stockholm - så ser den ut

Att städning i professionell regi blivit lite av var mans sak i Stockholm är ingen underdrift. Fler och fler väljer den smidiga lösning kallad hemstädning och får genom detta sitt hem städat på regelbunden basis. Något som ger tid över till annat och som, framförallt, får många familjers livspussel att gå ihop. Det är också det som är det avgörande: den största användargruppen av hemstädning är vanliga småbarnsfamiljer som, utan denna professionella hjälp, skulle ha svårt att få vardagen att gå ihop.

Sedan Rut-avdraget såg dagens ljus så har hemstädning och andra hushållsnära tjänster varit en het potatis på debattsidorna och på sociala medier. Är det, som kritikerna menar, ett slags bidrag till de mer besuttna i vårt samhälle - eller handlar det tvärtom om ett avdrag som både gör nytta för den enskilde individen och för samhället i stort; genom fler nystartade företag och genom ökade anställningar?

Sant är att reformen är dyr och att det kan diskuteras kring huruvida ett så pass stort avdrag ska ges för tjänster som de flesta ändå kan klara av själva. Lika sant är emellertid även att många företag startats upp och att en stimulering av arbetsmarknad skett. Detta i kombination med att, som sagt, många medelklassfamiljer fått ett enklare liv och en bättre vardag gör att kulorna i den positiva vågskålen, trots allt, får anses som fler.

Stora problem i städbranschen i Stockholm

Ingen annan stad har ett lika stort utbud av städföretag som Stockholm - och ingen annanstans i Sverige har Rut-avdraget använts så frekvent. Detta har skapat en stor marknad och städbranschen i Stockholm växer så att det knakar. Konkurrensen mellan städföretag är hård och detta har i sin tur skapat problem. För, det finns sådana i Stockholm - stora.

Ett stort problem handlar om hur man konkurrerar. En seriös städfirma kan se sig själv omsprungen av mer oseriösa företag i jakt på kunderna. Detta både vid offentliga upphandlingar och då privatpersoner ska välja professionell hjälp. Det största fokuset ligger på ett billigt pris - och det är naturligt. Frågan som man dock bör ställa sig är följande: vad får jag för pengarna - och vad bidrar jag till egentligen?

Att Arbetsmiljöverket väljer att fokusera på städbranschen i Stockholm är ingen slump. Det man pekar på är att det kan ske människohandel där folk exploateras och tvingas städa under väldigt dåliga villkor. Något som också bekräftas av Skatteverket som granskat städföretag och hittat att snittlönen hos många ligger på mellan 13-15.000 kronor/månad.

Gränsen för att beviljas ett arbetstillstånd av Migrationsverket för ett deltidsarbetet ligger på just 13.000 kronor. Det är ingen slump. Många tvingas jobba under väldigt dåliga förhållanden - och vem som egentligen arbetar är också svårt att kontrollera. Detta då många städjobb - exempelvis kontorsstädning i Stockholm - sker nattetid. Vem håller i dammsugaren och dammvippan - och får denne verkligen vita pengar?

Välj schyssta städföretag för flyttstädning i Stockholm

I grund och botten så handlar frågan om pengar. Det gäller för privatpersoner att se sig själv i spegeln och välja ett mer humant alternativ. Många är naiva och tänker inte på hur ett företag kan erbjuda så pass mycket lägre priser än ett annat. Väljer man ett lite dyrare städföretag för exempelvis sin flyttstädning i Stockholm - ett annat stort område - så kan man också bidra till en schysstare bransch. Kan man utöver detta också säkerställa att det finns exempelvis kollektivavtal hos företaget man anlitar för denna flyttstädning i Stockholm - ja, då har man också aktivt valt bort en oseriös aktör och aktivt tagit ett beslut i att städa upp i en smutsig bransch.

Exempel på en seriös städfirma med ok arbetsvillkor: stockholmflyttstädning.nu

30 Sep 2021