Vad kostar det att hyra buss?

Om en förening eller orgbussanisation ska åka på en resa kan ett alternativ mot tåg eller buss på linjetrafik vara att hyra en buss. Är det ekonomiskt försvarbart? Vad kostar det? Följande exempel är taget från ett bussbolag i Västerås som enbart hyr ut bussar och alltså inte har någon regelbunden linjetrafik. Självklart kan priset variera över Sverige men en medelstor stad bör spegla priset (och vad som påverkar priset) relativt tydligt.

Fasta priser - enbart på vanliga turer

Överlag är det ovanligt med fasta priser på busshyra. Detta brukar enbart nämnas på bussbolagens hemsidor i det fall det är en vanligt trafikerad sträcka. I detta fall hyrdes bussar (med chaufför) relativt ofta från Västerås och till Stockholm samt tillbakaresa under samma dag. Därmed hade de ett fast pris för just denna tur.

Det vanligaste är däremot att man får anpassa uthyrningen av bussen helt efter vad kunderna efterfrågar. Detta både gällande antalet dagar, var man ska åka och om man vill ha tillgång till bussen även på slutdestinationen.

Detta påverkar priset – be om offert

För att få ett ungefärligt pris är det först och främst tidsaspekten som är avgörande. När en offert ska skickas in till bussbolaget anges avreseort samt målet med resan. Man anger även när avresan ska ske samt när man beräknas resa hem. Utöver det antalet personer som ska med så man hyr lagom stor buss.

Genom att ange start och stopp kan bussbolaget räkna ut hur många mil som körningen är på och därmed hur lång tid den beräknas ta. Detta utifrån att busschauffören ska kunna få den vila som personen har rätt till.

Transport eller sällskapsresa?

Man bör även nämna om det handlar en ren transport eller om man önskar att bussen även är tillgänglig för sällskapet under själva resan. Ett exempel nämns med en fotbollsförening från Västerås som vill åka till Gothia Cup. Första steget är då att boka transporten och boende. Men om boendet är en bit från arenorna behövs även transport under matchdagarna.

I detta fall kan man hyra en buss inklusive chaufför över flera dagar. Det betyder inte att man har ”privatchaufför” som kan köra när som helst på dygnet. Fortfarande kvarstår kravet på dygnsvila. Men med planering kan man åka med bussen till de olika arenorna, kanske ta en dag på Liseberg eller utforska andra delar av staden. En flexibilitet som inte nås om man istället måste åka kollektivtrafik.

30 May 2019