Våldtäkt - hur stort är mörkertalet?

Det diskuteras alltid om olika etniciteter i samband med olika brott. Det är också förståeligt till viss mån då bakgrund - både social och etnisk - ofta belyser andra perspektiv som kan komma att förklara brottet i fråga. Att fattiga personer, uppväxta i tuffare områden ofta hänfaller till kriminalitet är känt. Detsamma att folk med lägre utbildning också gör det.

Men varför? Det är de frågorna som måste ställas då det är dessa som kan förhindra att brotten begås i framtiden och som kan leda till att en ung kille i Rinkeby väljer att studera vidare snarare än att drömma om att råna en värdetransport.

En annan fråga handlar om ett värre brott. En våldtäkt. Där brukar man ofta göra det väldigt enkelt för sig och peka på att det handlar om kultur; en svensk kvinna blir utsatt av en våldtäkt av en man med utländsk härkomst. Tänker man bara i de banorna så behöver man heller inte gräva djupare. Ut med alla invandrare och flyktingar så försvinner alla våldtäkter som genom ett trollslag. Det gör det inte.

Har man följt med i debatten efter Me-Too så har man också kunnat se att förövaren inte är mörk, inte asiat, inte gammal, inte ung, inte fattig och inte rik. Förövaren är en man och han finns i alla samhällsskikt som helst. Det visar också på att män utnyttjar sin maktposition i samhället och tillskansar sig sexuella tjänster genom att lura, hota och dupera kvinnor i sin närhet.

Det får en att undra hur stort mörkertal som finns och där en känsla av att Me-Too enbart öppnade burken lite på glänt. Då en våldtäkt dessutom är vanligast i hemmet och av en, för offret, känd förövare så är det också troligt att mörkertalet i fråga är ännu större. Vem vågar anmäla sin äkta man, sin bästa kompis eller sin tillfälliga partner? Inte många.

Kvinnor behöver stöd och hjälp

En sak som retade upp många var att flera personer hängdes ut i samband med ovan nämnda upprop. Fraser som “ det var ju flera år sedan, han är ju schysst och hon måste ljuga för att få uppmärksamhet “ hördes och förpestade hela syftet med Metoo.

Modiga kvinnor som äntligen vågade träda fram och göra sin röst hörd om fruktansvärda övergrepp blev effektivt tystade - av män - genom anklagelser om lögn och dikt. Känns det igen? Inte? Men hur ser det ut i rätten vid en våldtäkt då?

“ Vad hade du på dig? Var du inte berusad? Har du inte legat med personen tidigare? Sa du verkligen nej “? Det är exakt samma typ av förminskande och förtryckande frågor där - och även från polisen vid de initiala förhören. Här måste det ske en bättring. Är man utsatt för en våldtäkt så måste man som kvinna också då stöd och bli trodd.

Visst, ett målsägandebiträde gör skillnad och kan avleda många av dessa frågor. Men, att de överhuvudtaget tillåts att ställas är en skam och ett tecken på vilken attityd samhället har mot våldtäktsoffer kontra gärningsmän.

Samtyckeslagen hånas och förlöjligas

Den nya samtyckeslagen hann knappt landa innan hånen fortsatte. “Ska man behöva skriva ett kontrakt innan man har sex - vad händer om jag inte hittar någon penna, höhöhö”. Nej, den lagen finns inte för att det ska skrivas kontrakt och den har inte skapats för att förstöra sexlivet för folk.

Den finns för att en kvinna och en man - eller kvinna/kvinna man/man - ska kunna upprätta en respekt mellan varandra där gränserna blir tydligare om vad som är okej och vad som inte är det. Samtiden är berusad och bör gå ett par varv runt kvarteret. Det är dags att nyktra till, se problemen i vitögat och ta förslagen för att lösa dessa på allvar.

4 Oct 2018