Vilka sliter ut sig vid din flytt?

I genomsnitt så flyttar svensken tio gånger under en livstid. En rimlig uppskattning är att personer i Stockholm flyttar mer än andra - och att man dels gör detta av andra skäl och dels på ett annorlunda sätt än vad fallet är ute på landet.

Bostadsmarknaden i Stockholm är mamma till många nya miljonärer. Det har för många räckt med att äga en bostad - bo där i något år - och sedan sälja med en hög vinst. Ett händelseförlopp som sedan upprepas och där pengahögen hos den enskilda individen hela tiden växer. Det går alltså att bli miljonär på att bo och genom att haft förmånen att exempelvis ta ett lån innan de högre kraven på amortering infördes. Det är som det är och det är ingenting att göra någonting åt så här i efterhand. Förhoppningsvis så kommer priserna för villor och bostadsrätter att hamna på en mer rimlig nivå och utan att hela svenska folket tvingas in för att rädda upp de misstag som - uppenbarligen - blivit begångna.

Hur man flyttar är dock något som man kan göra någonting åt. Många i Stockholm väljer att anlita en flyttfirma. Det är lätt att förstå och enkelt att förklara: staden har extremt högt trafiktryck, långa avstånd och bostäder som ofta ligger högt upp i fastigheter. Den professionella hjälpen av en flyttfirma blir ovärderlig.

Sedan tjänsten inkulderades i Rut-avdraget så kommer än fler att välja att anlita en flyttfirma vid sina flyttar. Vad är då problemet? Om det, som vi skrev, handlar om en ovärderlig hjälp: vad finns att klaga på? Det enkla faktumet att många av dessa flyttföretag inte spelar ett schysst spel.

Välj en flyttfirma med kollektivavtal

På samma sätt som då man står inför att välja en städfirma för exempelvis hemstädning så bör man lägga upp några vikter i en imaginär vågskål. Dels så handlar det om priset och dels så handlar det om moral. Två stycken ord som förmodligen aldrig kommer att fungera som ett radarpar, men som definitivt kan spela tillsammans. Det vi menar är att man måste göra ett mer aktivt val då man väljer en flyttfirma i Stockholm.

Det är lätt att frestas av det lägsta priset - men troligt är att det priset kommer att betalas av någon annan. Usla arbetsvillkor, usla löner, obekväma arbetstider, stress, press, hot om uppsägningar och så vidare - det är alltid någon som får betala för det låga priset. Såväl i flytt- som i städbranschen.

I och med att rut-avdraget finns så kan man unna sig att se till mer mänskliga än ekonomiska värden. Det blir billigt att anlita en flyttfirma oavsett vilken man väljer då du kan dra av halva kostnaden för arbetet på din deklaration.

Därför bör du lägga ditt fokus på att välja det flyttföretag som erbjuder schyssta villkor för sina anställda. Se över om det finns ett kollektivavtal och hur personalomsättningen ser ut. Ett företag som erbjuder bättre villkor har också anställda som stannar längre - en tumregel att följa och ganska enkelt att kolla upp. Du kan alltid göra val som leder till ett bättre samhälle. Sådana val gör du sällan genom att bara se till din egen vinning.

29 May 2018